Niet te voorzichtig en conservatief

Het project Campus Living van Tegnestuen Mejeriet Architects moet helpen om te voorzien in de steeds toenemende vraag naar huisvesting in het Deense Kolding.

Bij dit complex van studentenwoningen heeft deze architect gestreefd naar een mix van lage onderhouds- en bedrijfskosten, een hoge levenskwaliteit en mooi en opvallend design. Met een opvallend fel oranje gevel onderscheidt Campus Living zich duidelijk van het grijs, wit en zwart dat kenmerkend is voor de Deense bouwstijl. In de nieuwe buurt die hier ontstaat is dit dan ook een echte blikvanger.

Licht stroom binnen

Fase 1 van Campus Living omvat 83 betaalbare woonunits op 6 verdiepingen. Het gebouw is 3.500 m2 groot en ontworpen in de vorm van een galerij met balkons die toegang geven tot de units. Het schuine dak van het gebouw is naar het stadscentrum gericht, zodat het licht vanuit het zuiden en westen binnenstroomt.

Een combinatie van in de hoogte aangelegde tuinen en gemeenschappelijke terreinen aan de straatkant bevorderen visueel contact en sociale interactie. Wanneer fase 2 zal zijn afgerond zal het blok een enkele, afgeschermde binnenplaats vormen.

Krachtige, uitdagende vorm en kleur

Om de jeugd en de energie van Campus Living extra kleur te geven, hebben de architecten voor de gevel een krachtige, uitdagende vorm en kleur gekozen. Zij dachten met name aan een in het oog springende oranje RAL-kleur, die echter bij geen enkele van hun standaardleveranciers beschikbaar was.

Niet alleen was de kleur bijzonder specifiek, ook snelle levering was essentieel. Daarom kozen de architecten de Rockpanel Group als leverancier voor de gevelbekleding. Naast de 100 standaard kleuren is Rockpanel Colours leverbaar in vrijwel elke RAL-kleur. De architecten waren ook zeer onder de indruk van het gemak waarmee de Rockpanel-platen gemonteerd konden worden, van het milieuvriendelijke karakter en van het ProtectPlus-afwerkingssysteem dat de duurzaamheid van de verf en de kleur verzekert.

Dit bedrijf kon platen op ware grootte en in de gewenste oranje kleur leveren ten behoeven van een model op de bouwlocatie, wat de architecten de zekerheid gaf dat het eindresultaat overeenstemde met hun visie. “Het zou erg jammer zijn om jonge mensen onder te brengen in een saai, grijs gebouw”, vindt Tegnestuen Mejeriet-topman Søren Nielsen. “Wij willen niet te voorzichtig of conservatief zijn. Daardoor gaat wellicht de expressie van jeugdige moed en durf verloren.” 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rockpanel