Collectief particulier opdrachtgeverschap in Amsterdamse Houthaven

Een uniek zelfbouwproject in de Amsterdamse Houthaven is in collectief particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld. Hierbij traden de bewoners zelf als ontwikkelaar op.

Op 3 van de 9 kavels van ‘Blok Nul’ bouwde Duurzaam Gebouwd ERA Contour in opdracht van CPO De Hoofden 75 unieke cascolofts. Iedere kavel heeft een eigen kopers vereniging en bestuur.  ERA Contour is intensief betrokken bij de gezamenlijke voorbereiding en uitvoering van de woongebouwen.

Eigen huis ontwerpen

“We hebben het voor elkaar gekregen om onze woning naar wens te realiseren en daar ben ik enorm trots op”, vertelt bewoner Marcel van Gisbergen, die vorige week de sleutel van zijn woning in ontvangst nam. Architectencollectief De Hoofden ontwikkelde het cascoloft, speciaal voor mensen die graag hun eigen huis willen ontwerpen.

Het cascoloft betreft een ruimte van vijf meter hoog in een gebouw waarin de vloeren en wanden naar eigen ontwerp kunnen worden vormgegeven. De lofts zijn door vrije indeelbaarheid flexibel en toekomstbestendig. Dat resulteerde in ideeën als een kookstudio, minitheater, yogaplatform en binnentuin. Ook het gevelontwerp is collectief met de kopers vereniging uitgedacht.

Voordelen en uitdagingen

“Omdat je een intensief traject met elkaar doorloopt, leer je je nieuwe buren al goed kennen en dat maakt het erg leuk”, vertelt Van Gisbergen over de voordelen van CPO. Er waren ook de nodige uitdagingen. “Zeker op zo’n grote schaal een CPO-project realiseren was voor de betrokken partijen nieuw. Dat vroeg een lange adem”, weet Van Gisbergen.

Meer informatie

Meer informatie over het project vindt u op de website van De Hoofden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door ERA Contour

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland