State-of-the-art liften bij A'dam Toren

Een 100 meter hoog observatieplatform siert de nieuwe A’dam Toren aan het IJ in Amsterdam. Duurzaam Gebouwd-partner Deerns was verantwoordelijk voor het ontwerp van de liften en de installaties voor het gevelonderhoud.

Het gebouw heeft 22 verdiepingen en krijgt een 24-uurs functie. Het heeft onder meer 2 clubs, 3 restaurants, een luxe loft en 400 werkplekken. Op jaarbasis moeten een miljoen bezoekers het observatieplatform van de toren bezoeken. Bezoekersstromen mogen niet vermengd worden, waardoor dit een logistieke puzzel is.

Maximalisatie transportcapaciteit

“De beschikbare transportcapaciteit per schacht is gemaximaliseerd”, vertelt senior adviseur Transport en Logistiek Jochem Wit van Deerns. “Er is gekozen voor state-of-the-art liften met intelligente sturing, aanwezigheidsdetectie en energieterugwinning. Het is een diversiteit aan liften geworden.”

Volledige uitvoering in BIM

Het hele project is in BIM uitgevoerd, waardoor veel mogelijke problemen omtrent onder andere logistiek vooraf werden opgelost. Daarnaast heeft A’dam een volledig nieuwe gevel gekregen met veel glas. Om de bezoekers een helder zicht te geven moet het glas vaak gereinigd worden, zeker het glas van het observatiedek. Onder de kroon is een terras en de installaties voor gevelonderhoud moeten uit het zicht blijven. De oplossing hiervoor is een combinatie van maatwerksystemen met uitwisselbare, compacte gondels met een eigen parkeerplaats binnen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland