Schone lucht voor ‘vuilste straat van Nederland’

De Javastraat in Den Haag behaalt al jaren op rij slechte scores in de luchtkwaliteitmetingen van Milieudefensie. Bij de renovatie van een van de panden is daarom veel aandacht gegeven aan het creëren van een aangenaam en schoon binnenklimaat.

De voornaamste boosdoener van de lucht is het verkeer: ze zorgt voor grote hoeveelheden fijnstof en stikstofdioxide, met een jaargemiddelde van 46 µg/m3. De bovengrens van de veilige norm ligt echter op 40 µg/m3.

Bij de renovatie van het monumentale pand Javastraat 52 adviseerde bouwmanagementbureau Piet de Bruin voor een warmteterugwin (wtw)-installatie voor de ventilatie. Volgens Milla Alkemade van eigenaar Bemana is wtw comfortabeler dan mechanische ventilatie. “De hoeveelheid af- en toegevoerde lucht is voortdurend in balans en er is nergens koude trek. Daarnaast is de lucht veel schonen door de toepassing van harde filters in plaats van filterdoek.”

Wtw-units zorgen voor schone binnenlucht

De Bruin en Ben van der Valk van installatiebedrijf Scholtes kozen voor de wtw-installaties van Vasco. “Vanwege de uiterst stille ventilatiesystemen”, legt De Bruin uit. “Daarnaast waren de luchtkwaliteit en de beperkingen van faalkosten doorslaggevende elementen.”

Zorgen voor gezonde binnenlucht in de 'vuilste straat van Nederland' was een uitdaging, legt commercieel technisch adviseur ventilatie Hans Buitenhuis van Vasco uit. "We hebben na grondige analyse en metingen besloten tot 5 geschakelde D500 WTW-units, die per uur 2.500 m2 verwarmde, schone lucht het kantoor in blazen. De enorme verkeersdrukte in de Javastraat zorgt voor grote hoeveelheden fijnstof in de lucht. We hebben daarom de aanzuiging van de buitenlucht aan de achterzijde van het pand geplaatst. De D500-unit is standaard uitgerust met een elektrostatische filter, die fijnstof, pollen en bacteriën tegenhoudt, met een vangstpercentage fijnstof PM1060-80%. Dit verbetert de kwaliteit van de binnenlucht sterk."

Laag geluidsniveau

Daarnaast heeft Bemana gekozen voor isolatieglas. “Dit houdt veel geluid buiten”, legt Alkemade uit. “De ventilatie mag het lage geluidsniveau niet negatief beïnvloeden. Daarom heb ik gekozen voor dit stille wtw-systeem. Door de installatie te overdimensioneren, kan deze altijd op een lager toerental zijn werk doen. Dit verlaagt de geluidsproductie van de installatie nog verder."

Buitenhuis vertelt dat er ook in het leidingwerk nog aanpassingen zijn gemaakt. "Doordat er altijd meerdere kanalen en luchtstromen samenkomen in een installatie als deze, is het zaak om op die plaatsen de juiste keuzes te maken. We hebben daar de gangbare klepventielen vervangen door speciale ventielen, die bestaan uit 2 achter elkaar geplaatste kunststofschijven met daartussen isolatie."

Foto: Uiterst rechts is Javastraat 52 in Den Haag

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Den Haag ('s Gravenhage), Zuid-Holland