Timmerhuis: inzicht in prestaties van installaties

Inzicht in prestaties van gebouwinstallaties en het binnenklimaat waren centrale onderwerpen tijdens de uitzending van ‘Doe maar duurzaam’ van RTL 7. Als praktijkvoorbeeld werd het verduurzaamde Timmerhuis genomen.

Voor de door OMA ontworpen en in Rotterdam gevestigde multifunctionele accommodatie verzorgt Heijmans het integrale beheer en het onderhoud. Daarnaast is Eneco is verantwoordelijk voor het beheer van de duurzame energievoorziening en staat Simaxx gebouweigenaren toe om inzicht te krijgen in prestaties van installaties.

Comfort en gezondheid

 “Door het niet goed functioneren van gebouwen verslechtert het binnenklimaat en daalt productiviteit”, stelt Simaxx-CEO en Duurzaam Gebouwd-expert Eloi Burdorf. “Daarnaast leidt het tot hogere kosten op het gebied van energie en onderhoud. Dat is wat we aan willen pakken. We kijken naar comfort, gezondheid en daarnaast naar energie en onderhoud.”

In de ontwerpfase van gebouwen zijn de duurzame ambities hoog, maar in de praktijk worden de doelstellingen vaak niet gehaald. De beheer- en onderhoudsfase behoeft dus aandacht, die het met dit initiatief krijgt. “Gebouwen worden steeds slimmer en die leveren steeds meer data op”, zegt directeur Duurzaam Vastgoed Dick van Veen van Eneco.

Gebouwgebruikers betrekken bij energieverbruik

Die data kan inzicht geven in hoe een gebouw gebruikt wordt. “In een energiespiegel doen we een weergave van het energiegebruik in een pand. Hiermee kunnen we aangeven waar de energie vandaan komt en welke besparingen gerealiseerd kunnen worden. Op die manier betrekken we gebouwgebruikers bij het energieverbruik.”

Zelf het Timmerhuis van binnen zien?

U kunt het Timmerhuis bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids die u meeneemt 'behind-the-scenes', u bezoekt kantoorvloeren én een appartement. U hoort alles over de duurzaamheidsambities van dit iconische gerenoveerde multifunctionele project in de binnenstad van Rotterdam. Voor informatie neemt u contact op met De Rotterdam Tours of u stuurt een bericht naar info@hettimmerhuistours.nl voor het op maat maken van een rondleiding voor en door professionals.

Uitzending terugkijken

Benieuwd geworden naar de uitzending? U kunt deze nog een aantal dagen terugkijken op RTL XL.

Deel dit artikel

permalink