Aardbevingsbestendig en LEED-gecertificeerd Turks datacenter

Het grootste datacenter van Turkcell in Gebze (Turkije) ontving een LEED Gold en Tier III-certificering [classificering voor kwaliteit datacenters, red]. Het datacenter is bestand tegen aardbevingen met een kracht van 9 op de schaal van Richter.

Het nieuwe datacenter beschikt over 10.000 m2 aan white space [bruikbare ruimte, red.]. De opdracht was voor Deerns complex vanwege de ligging van het perceel, direct aan de Noord-Anatolische Breuk. Dit is een breuklijn van meer dan 1.100 kilometer van oost naar west onder Noord-Turkije.

Contractvorming en bouwbegeleiding

Deerns was ontwerpverantwoordelijk voor de bouw en heeft het ontwerp binnen 3,5 maand afgerond. Daarnaast heeft de organisatie namens Turkcell de contractvorming met andere partijen en de bouw begeleid. Met de nieuwe faciliteit wil Turkcell wereldwijde IT-bedrijven als Google faciliteren in dataopslag- en transport.

Visie op duurzame datacenters

Meer weten over de visie van Deerns op duurzame datacenters? Lees het aankomende Duurzaam Gebouwd Magazine dat in september verschijnt, waarin we hier verder op ingaan.

Deel dit artikel

permalink