'Voor nieuwbouw geen wettelijke gasaansluiting'

Netbeheerder Stedin vindt het niet meer maatschappelijk verantwoord om nieuwbouwhuizen nog steeds op het gasnet aan te sluiten. Energiezuinige huizen zonder aansluiting op het gasnet moeten de nieuwe norm worden.

Volgens dit bedrijf biedt de Utrechtse nieuwbouwwijk Haarrijn een kans om zo’n 650 energiezuinige en aardgasloze woningen te bouwen. De gemeente Utrecht onderzoekt de haalbare alternatieven zijn voor aardgas en of het mogelijk is om deze wijk zonder gasleidingen aan te leggen. Voorwaarde hiervoor is dat de Rijksoverheid en de huidige wetgeving aanpast, zodat de aansluitplicht vervalt.

650 energiezuinige woningen in Haarrijn

“Het Utrechts college heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn”, vertelt wethouder Lot van Hooijdonk van Duurzaamheid en Milieu. “Dat levert de stad geld, banen en een gezonde toekomst op. Wat betreft verwarming weten we dat aardgas langzaam plaatsmaakt voor andere technieken. Daarom vinden we het van groot belang, net als Stedin, dat we nieuwbouw niet per se meer op gas hoeven aan te sluiten. Wat ons betreft leveren we in de nieuwbouwwijk Haarrijn 650 energiezuinige woningen op zonder gasaansluiting.”

Netbeheerders zijn nu nog verplicht iedere nieuwbouwwoning op het gasnet aan te sluiten als de projectontwikkelaar hierom vraagt. In de praktijk gebeurt dit in driekwart van de nieuwbouwwoningen. Voor Stedin gaat het jaarlijks om zo’n 10.000 aansluitingen en landelijk naar schatting bijna 40.000 aansluitingen. Daar zijn investeringen van zo’n € 100 miljoen per jaar mee gemoeid. Als alle woningen in 2050 CO2-neutraal moeten zijn, zullen deze investeringen door de netbeheerders niet meer worden terugverdiend. Stedin wil niet langer verplicht worden om publiek geld in stranded assets te investeren.

Recht op comfort

“We moeten van het recht op een gasaansluiting naar het recht op comfort”, vindt David Peters, directeur Strategie en Innovatie bij Stedin. “Als we CO2-neutraal willen zijn, moeten we afscheid nemen van aardgas in de gebouwde omgeving. Het is zonde van het geld om nieuwe woningen nog aan te sluiten op het gasnet, terwijl er betaalbare alternatieven zijn.” In Nederland zijn al verschillende nieuwbouwprojecten gerealiseerd met betaalbare, comfortabele woningen die worden verwarmd met een warmtepomp.

Naar verwachting gaan de eerste woningen in Haarrijn in 2018 in de verkoop, zodat met de bouw van de woningen in 2019 gestart kan worden.

Foto: Screenshot over nieuwbouwproject in Haarrijn.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht