Energieprestatiecontract van 15 jaar voor Limburgse sporthal

Sporthal Panningen in Limburg realiseert 75% CO2-reductie met een energieprestatiecontract van 15 jaar. De investering van de duurzame maatregelen wordt volledig gefinancierd uit de energiebesparing, waardoor de jaarlijkse exploitatielasten zelfs dalen.

De sporthal wordt gerenoveerd, met onder andere maatregelen voor de gebouwschil en de installaties. Dit leidt tot een verbeterd binnenmilieu en een energiesbesparing. Het energieservicebedrijf Manesco zorgt voor de realisatie, financiering en instandhouding van led-verlichting, HR-verwarming en de opwek met zonnepanelen. Om langdurige prestaties te kunnen garanderen werkt ze samen met Unica, Trilux, Remeha en Escoplan. De financiering wordt geregeld door het Limburgs Energie Fonds en Rabobank, waarbij Eversheds als juridisch adviseur optreedt.

“We hadden onvoldoende budget voor al onze duurzame ambities”, legt penningmeester Hans Derks uit van Stichting Sporthal Helden. “Manesco investeert in de maatregelen én garandeert de prestaties gedurende 15 jaar. Met deze ‘managed service’ worden wij volledig ontzorgd.”

Productonafhankelijke coöperatie

Het huidige Manesco is een samenwerking tussen Escoplan, Nathan Group, Remeha, DAW met merken als Caparol en Alsecco, Trilux en Unica. De coöperatie is productonafhankelijk en werkt volgens de Trias Energetica met een integrale aanpak voor zowel de gebouwschil als de installaties.

Deel dit artikel

permalink