Flaneren tussen de zonnepanelen

Waarom zijn zonneparken zo lelijk, zo industrieel? Dat moet toch anders kunnen, dacht Ton Koenders. Met NL Solarpark de Kwekerij in Bronckhorst laat hij zien dat het inderdaad anders kan.

In 2012 maakten de bezoekers van de Floriade in Venlo al kennis met een klein solarpark van de Achterhoekse tuinarchitect Nico Wissing en presentator Lodewijk Hoekstra van het televisieprogramma Eigen Huis en Tuin. Ton Koenders voert hun concept nu in het groot uit in NL Solarpark de Kwekerij in de gemeente Bronckhorst.

7.00 zonnepanelen op 7 hectare

Daar staan ruim 7.000 zonnepanelen van 285 wattpiek, die gezamenlijk zo’n 2 MW aan stroom gaan leveren. “Na Ameland is dit het grootste zonnepanelenproject van Nederland. Het gaat om 7 hectare aan de rand van het dorp, waar de panelen staan in een landschappelijk aangelegd park dat toegankelijk is voor het publiek”, vertelt dochter Gaby.

Zij was de afgelopen 2 jaar nauw bij het project betrokken, onder meer voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning en de SDE+ subsidie. “Destijds werd het beschikbare budget voor deze subsidie sterk overvraagd. Maar eind februari 2015 kregen we alsnog subsidie en konden we de businesscase rond krijgen, uitgaande van een exploitatietijd van 25 jaar.”

Spelenderwijs leren over duurzame energie

De parkachtige opzet heeft tot doel kinderen spelenderwijs allerlei dingen over de natuur en duurzame energie te leren, zodat ze een zonnepark als iets gewoons gaan beschouwen. “Het is een recreatieterrein, met speeltoestellen en bankjes. Verenigingen uit de buurt kunnen hier evenementen organiseren, de wandelvierdaagse kan een route hier doorheen laten lopen.”

Overleg met omwonenden

De communicatie met omwonenden was cruciaal voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning. “Een zonnepark stuit op veel bezwaren. Onwetendheid maakt bang. Daarom hebben we meteen de buurt ingelicht en zo veel mogelijk met hen overlegd, bijvoorbeeld over het plaatsen van bomen. Uiteindelijk zijn de plannen er zonder herziening doorgekomen.” Het park is zo aangelegd dat het de biodiversiteit van flora en fauna stimuleert. “We zijn dubbelgroen. We wekken groene energie op in een groene omgeving”, lacht Koenders.

Watergebruik en afval tot minimum beperkt

Het park is ingepast in het aanwezige landschap. Bomen rond het terrein, de structuren van de voormalige kwekerij en het natuurlijke hoogteverschil binnen het terrein zijn zo veel mogelijk gehandhaafd. Bij de aanleg en het onderhoud van het park werkt NL Solarpark uitsluitend met biologisch afbreekbare meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Watergebruik en afval wordt tot een minimum beperkt en organisch afval gecomposteerd.

Bronckhorst: energieneutraal in 2030

De gemeente Bronckhorst speelde een belangrijke rol. “We hadden het geluk dat de gemeente bereid was grond beschikbaar te stellen. NL Solarpark paste goed in het bestemmingsplan en bij de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.” Bovendien kan het park toeristen trekken en verschaft het werkgelegenheid. De grootste uitdaging was het borgen van de veiligheid, omdat het een openbaar park is. “Je hebt met stroom te maken, dus moet je kabels wegwerken en transformatorhuisjes goed weg zetten in een niet-toegankelijk deel.”

Aanmeldingen uit het hele land

Sinds april kunnen geïnteresseerden overstappen op groene stroom van NL Solarpark de Kwekerij, dat stroom opwekt voor ruim 550 huishoudens. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Qurrent: de levering start komende maand. “We krijgen aanmeldingen uit het hele land, tot aan Den Haag aan toe. Mensen komen ook kijken hoe het park eruitziet”, vertelt Koenders. Komend voorjaar staat de feestelijke opening van het park gepland. Nu het project in Bronckhorst zo goed als afgerond is, is de weg vrij voor nieuwe plannen. “We hebben hier echt iets nieuws neergezet, wat duurzaamheid een plek biedt voor de toekomst. Dat heeft ons 4,5 jaar gekost. Nu laten we graag andere gemeenten profiteren van onze ervaring om hen op weg te helpen als zij een vergelijkbaar project willen realiseren.”

Foto: Het aanbrengen van de palen voor de onderstellen waarop de zonnepanelen gemonteerd worden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Wilma Schreiber

Meer nieuws uit Bronckhorst, Gelderland