Fietsen, tuinieren en zonnepanelen op dak Utrechtse school

Het dak van de openbare basisschool Oog in Al in Utrecht, die afgelopen mei is geopend, beschikt over meerdere functies. Zo is het ook een fietspad, als onderdeel van de fietsroute die de wijken Oog en Al en de Leidsche Rijn met elkaar verbindt.

Architectenbureau Next Architects heeft ervoor gezorgd dat de daktuin een spil vormt tussen de verschillende onderdelen. Naast een groene omgeving geldt het als extra verblijfsplek voor de school en creëert het een afstand tussen school en fietsers. Met een ruime bocht gaat de fietser vanaf het plantsoen over het dak van de gymzaal door de bomen naar het uitzicht over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Fietsen, tuinieren en 109 zonnepanelen

In het totaal worden 3 daken van het gebouw benut: naast het fietsdak is er een tuindak waarop leerlingen zelf planten, kruiden en groenen kunnen telen en verbouwen. Het hoogstgelegen dak geldt als zonnedak en kan dankzij 109 zonnepanelen zorgen 24 kWh. Leven op Daken (LOD) oprichter Mastum Daksystemen heeft het dakwerk gerealiseerd. Hierbij heeft Carlisle Europe de verbindende factor gespeeld. De maximale hellingspercentage van 4,6% en gemiddeld van 2,6% is een uitdaging in het ontwerp. De partners van LOD hebben dit weten te klaren, onder meer door de combinatie van isolerende afschotmortel en een gietasfalt.

Aansluitingen waterdicht

Naast de waarborging van een duurzaam waterdichte dakafwerking speelde ook de detaillering een belangrijke rol. In dit ontwerp is de combinatie gezocht tussen infrastructureel en groen. Het waterdicht inwerken van detailleringen is in dit soort situatie wellicht nog bepalender dan het afdichten van het vlakke gedeeltes. Om een goede afscheiding te creëren tussen het infrastructurele deel en de permacultuurtuin, is een muur geplaatst die is opgetrokken uit dezelfde bakstenen. Complicerende factor bij het waterdicht maken van deze aansluitingen was het fietspad. Aangezien deze met de fietsbrug over de Amsterdam Rijnkanaal is verbonden, werkt deze meer dan bij een normale dakconstructie. Een profiel dat in het fietspad op de overgang van het dakgedeelte naar het reguliere fietspad  is verwerkt, vangt deze werking op. De EPDM-stroken van Resitrix bieden hier de waterdichte oplossing. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Carlisle Construction Materials BV

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht