Zonwering draagt bij aan optimale leeromgeving

Om tegemoet te komen aan de groei van Atheneum Pegasus in de West-Vlaamse plaats Oostende konden leerlingen en leerkrachten amper een jaar na de start van de bouw hun intrek nemen in een nieuw gebouwd complex. 

Dit complex is een multifunctioneel complex met een oppervlakte van 1.920 m2 en kan zo’n 600 leerlingen herbergen. Het bestaat uit 2 grote blokken: elke ruimte wordt optimaal benut voor onder meer klaslokalen, sanitaire ruimtes, een EHBO-lokaal en directiekantoren.

Duurzaamheid, energiezuinigheid en binnenklimaat

Het ontwerp kwam van Urban Platform, waarbij duurzaamheid, energiezuinigheid en aandacht voor het binnenklimaat de belangrijkste aspecten waren. “Dat er al jaren veel geroepen en geschreven wordt over de luchtkwaliteit in scholen, weten we allemaal”, vertelt architect Tina Van Meeren. “Maar als puntje bij paaltje komt, zien we weinig verbeteringen ontstaan. Daarom wilden we met Atheneum Pagasus een statement maken voor andere schoolbesturen dat het ook anders kan.” Daarom viel de keuze op goede isolatie, grote raampartijen voor voldoende lichtinval, een luchtverwarmingssysteem, een ventilatiesysteem en een efficiënt zonweringssysteem.

Voor dit laatste zorgt de DucoSun Ellips. “Zonwering is zo veel meer dan een stuk decoratie”, verduidelijkt ze. “Naast verfraaiing moet ze de licht- en warmtetoetreding én het warmteverlies via de transparante delen – de glaspartijen – in de gevel kunnen sturen. Om zo te komen tot klinke energiebesparingen en een stabiel, aangenaam binnenklimaat.”

Comfortabele en gezonde leeromgeving

Door de grote hoeveelheid aan zonweringtechnieken is het lastig om het juiste systeem te vinden. Hierbij hielp een grondige studie met 3D-simulaties. Hieruit kwam naar voren dat een systeem met vaste, verticaal gemonteerde lamellen keer op keer een hogere score behaalde dan andere systemen, zelfs tijdens de simulatie van zomerse condities. “Dit zonweringsysteem garandeert dankzij de optimaal bepaalde hellingshoek en het aantal lamellen niet enkel een maximum aan daglicht. Het zorgt ook ervoor dat zonnestralen de kans niet krijgen om rechtstreeks de binnenruimtes van Atheneum Pegasus op te warmen. Hierdoor wordt er steevast een gezonde en comfortabele leeromgeving gecreëerd, ongeacht de stand van de zon. Daarnaast hebben we voor dit systeem gekozen vanwege de gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid.” Hiermee heeft Duco bijgedragen aan het binnenklimaatconcept, dat resulteert in een optimale leeromgeving met aandacht voor energiezuinigheid.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DUCO Ventilation & Sun Control