’s-Hertogenbosch zet vastgoed in 3D

Als eerste grote gemeente laat ’s-Hertogenbosch een deel van haar vastgoed uittekenen in 3D om verouderde bestemmingsplannen te actualiseren.

Dit meldt de organisatie Bouwstenen voor Sociaal. Volgens haar geldt dit als een belangrijke stap in de toepassing van Building Information Modeling (BIM). Oorspronkelijk was BIM bedoeld voor de informatie-uitwisseling tussen bouwpartners, maar inmiddels wordt het steeds meer ingezet als instrument tijdens de hele levenscyclus van gebouwen.

Meerjarenplannen actualiseren

Directe aanleiding voor deze stap zijn de verouderde meerjarenplanningen: de Brabantse gemeente wil deze actualiseren. Daarvoor was het nodig om de gegevens op orde te brengen, zoals gegevens over hoeveelheden, oppervlakten volgens NEN-normen, materialen, inspecties en condities. “Aanvankelijk was de bedoeling om het gehele bezit in 2D te laten uittekenen”, vertelt Martin Timmermans, hoofd vastgoed in ’s-Hertogenbosch.  “Collega’s waren beducht voor een ingewikkeld proces. Er was grote behoefte om het zo simpel mogelijk te houden.” Datawerkaanbieder Tekenplus gaf het laatste zetje door aan te bieden het bezit in 3D uit te tekenen voor de prijs van 2D.

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil niet alleen gegevens direct uit het 3D-bestand kunnen halen, maar ook gegevens van meerjarenplanningen aan het BIM-bestand toevoegen.

Foto (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant