NoM-appartementen in 2 flatgebouwen

In het Brabantse Best start begin 2017 de bouw van 2 flatgebouwen met 5 verdiepingen met in het totaal 48 appartementen, die Nul-op-de-Meter zijn. Hiervoor zorgen Woonstichting 'thuis, NBArchitecten en BAM Woningbouw.

Deze nieuwbouw komt in de plaats van een bestaand gebouw. “De huidige flats zijn verouderd”, vertelt 'thuis-gebiedsregisseur Anita Dahmen op Mijn-thuis.nl. “Ze hebben geen lift en zijn energetisch van slechte kwaliteit. Met deze pilot kunnen we ervaring opdoen met vernieuwende technieken.”

Zonnepanelen op daken en gevels

Zo worden zowel de daken als de gevels bekleed met zonnepanelen. “Hiervoor kunnen we de nieuwste generatie dunne filmpanelen gebruiken”, legt Harold van de Ven van NBArchitecten uit. “Deze zijn in alle kleuren en formaten te krijgen. Zo maken we van de gebouwen een soort energiecentrales.” Op initiatief van ‘thuis vindt de projectuitvoering plaats via ketensamenwerking. "En door die samenwerkingsvorm hebben we het gebouw kunnen vormen naar de maat van de zonnepanelen", laat projectmanager vastgoedontwikkeling 'thuis Olaf van Dijk weten. "Om het Nul-op-de-Meterniveau te kunnen halen, spelen die panelen namelijk een belangrijke rol. Door te kiezen voor ketensamenwerking konden we al vroeg in het project deze keuze maken en direct toepassen."

Zoeken naar duurzaamheidskoplopers

Van Dijk beschouwt april 2015 als de start van dit project. "We hebben gezocht naar koplopers op het gebied van duurzaamheid om mee samen te werken", verklaart hij de relatief lange aanlooptijd van ruim een jaar. "In de toekomst verwacht ik dat deze aanloopfase naar de bouwwerkzaamheden in een korter tijdsbestek kan." Ook Peter Poel van BAM Woningbouw roemt de samenwerking. “Dankzij deze manier van samenwerken hebben we onze denkkracht gebundeld en maximaal van ieders expertise en creativiteit geprofiteerd.”

Oplevering begin 2018

De 2 verouderde flats aan de Willem de Zwijgerlaan worden dit jaar nog gesloopt. Begin 2017 start de bouw en als alles volgens planning verloopt, worden de nieuwe flats begin 2018 opgeleverd. De appartementen worden een mix van 1- en 2-persoonshuurappartementen. De appartement zijn betaalbaar, bestemd voor mensen die recht hebben op huurtoeslag. Daarnaast sluit dit project aan bij de duurzaamheidsambitie van deze woningcorporatie om in 2035 duurzaam te zijn.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Best, Noord-Brabant