Duurzaamheid rode draad bij planvorming, ontwikkeling en exploitatie

Eind mei 2016 is de bouw van start gegaan van de centrumvoorzieningen van ParqGreen Reeuwijkse Plassen. Dit nieuwe recreatiepark, een ontwikkeling van GREEN, ligt middenin het Groene Hart en is gelokaliseerd aan de Reeuwijkse Plassen op de voormalige locatie van camping Reeuwijkse Hout.

Auteur: Frits van Wolveren, Beeld: Kolpa Architecten Rotterdam en Parq Green Alphen aan den Rijn

Het is de bedoeling dat de eerste fase (140 woningen) december 2016 wordt opgeleverd. De exploitatie van het park is in handen van Landal Greenparks die met dit park - dat na opening ‘Landal De Reeuwijkse Plassen’ gaat heten -  de hoogste waardering (Gold) van Greenkey nastreeft. Kortom, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) zijn de leidraad bij zowel de ontwikkeling, uitvoering als de exploitatie.

Waarde flora en fauna

Bij de planvorming en ontwikkeling van het park is in opdracht van GREEN gestart met de ontwikkeling van het gebied. Bij aanvang is uitvoerig  ecologisch onderzoek gedaan naar kwalitatief recreëren in het gebied door het SOVON. Zij hebben aanbevelingen gedaan voor verrijking van het natuurgebied na de realisatie van de bouw. Zo komen er meer glooiende natuurvriendelijke oevers en rietkragen, zodat de waarde van de flora en fauna toeneemt en wordt er 16.000 m2 water toegevoegd aan het gebied. Behoud van natuur- en landschappelijke waarden heeft ook geleid tot het ontwerp van compactere woningen en het creëren van meer waterpartijen tussen de woningen.

Slapen in de kelder

In het park worden totaal 270 waterlodges, waterwoningen en watervilla’s gebouwd, waarvan de woningen en villa’s direct aan het water liggen en uitgerust zijn met een aanlegsteiger. Eén van de opvallendste duurzame voorzieningen is dat de slaapkamers zich in de kelder bevinden. Cor de Vries van Kolpa Architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp van het park: “In de zomer is dat lekker koel en in de winter warm. De meeste woningen zijn bovendien zo gesitueerd dat zij aan de noordkant dicht zijn en aan de zuidkant open, zodat optimaal geprofiteerd wordt van het zonlicht. Daarnaast zijn ze extreem geïsoleerd. Verder worden zo veel mogelijk natuurlijke materialen en recyclebare materialen toegepast, zoals FSC-hout en keramische dakpannen”. Cor de Vries noemt verder het toepassen van trekpalen in plaats van heipalen waarbij gebruik wordt gemaakt van de opwaartse druk van het grondwater.

Aardwarmte en zonnepanelen

De bouw van de villa’s wordt uitgevoerd door Bouw- en Aannemingsbedrijf De Vries en Verburg. Marco Dekker, directeur van De Vries en Verburg: ”De villa’s zijn voorzien van vloerverwarming die gestookt wordt met “aardwarmte”, een luchtwarmtepomp.  Om natuur en milieu zo veel mogelijk bij de bouw te ontzien, zijn door De Vries en Verburg diverse voorzieningen getroffen, zoals de aanleg van speciale wegen voor het vervoer van materialen. Niet alledaags is het feit dat er een gasloos park is gecreëerd en er voor de verwarming gebruik gemaakt wordt van passieve energie (luchtwarmtepompinstallaties). Boven de villa’s worden luifels met zonnepanelen als optie aangeboden en de daken van de centrale voorzieningen zoals het zwembadgebouw zijn voorzien van zonnepanelen.

Gesloten elektriciteitsnet

Het park heeft een eigen gesloten elektriciteitsnetwerk en is voor wat betreft de energievoorziening geheel zelfsupporting. De centrale voorzieningen, zwembad, horeca, receptie en winkelfuncties, zijn voorzien van zeshonderd vierkante meter zonnepanelen. Het park heeft een onafhankelijk stroomnetwerk, zodat de extra energie binnen het park hergebruikt kan worden. Een uniek gegeven voor een recreatiepark in Nederland. “Voor de verwarming van het zwembad wordt een houtpalletkachel  gebruikt,” legt Hans Koolhof directeur van Van Wijnen Bouw uit. Van Wijnen Bouw bouwt de centrale voorzieningen.  Projectleider Martijn Heutink vertelt dat ook hier duurzaamheid de rode draad is. “De kelder van het zwembad bijvoorbeeld is geïsoleerd met XPS-isolatie”.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door De Vries en Verburg