Hennep- en vlasisolatie voor een gezond leefklimaat

“De belangrijkste reden om een duurzaam huis te laten bouwen is een prettig en gezond binnenklimaat. Door het houten skelet hebben we bijvoorbeeld geen last van het gas radon, dat uit beton komt.”

Dit vertelt José Suarez Menendez uit Nieuw Vennep.Hij laat zijn nieuwe woning bouwen van natuurlijke materialen. “Door de natuurlijke isolatiematerialen is het van binnen naar buiten een ‘ademend’ huis. Hierdoor hebben we minder last van vochtophoping in de muren.”

Bijna helemaal recyclebaar

Duurzaamheid speelt uiteraard een belangrijke rol bij de afweging duurzaam te bouwen. “De huidige samenleving levert heel veel afval en rommel op. Daar wil ik – samen met mijn gezin – iets aan doen. In ons geval worden grotendeels natuurlijke materialen gebruikt, dus het is recyclebaar als het ooit moet worden gesloopt. Alleen het dak is bedekt met kunststof (EPDM) dakbedekking. Dat was nodig voor 100% waterdichtheid.”  

Hennep- en vlasisolatie zorgen bovendien voor een goede vochtregulering, waardoor een gezond leefklimaat ontstaat.'

José Suarez Menendez

Het skelet van de woning is gemaakt van hout. De woning heeft houten kozijnen met dubbel glas. “Het is FSC-vurenhout uit Finland. Het is allemaal behandeld. In Scandinavië hebben ze heel veel houtbouw. Daar zijn ze verder in de ontwikkeling van deze bouwmethode dan in Nederland. Bouwer FinnHouse is een bedrijf uit ’s-Hertogenbosch en is goed thuis in deze markt.” Een houten huis voelt prettiger aan dan een betonnen woning, vindt hij. “Ook dat speelt mee in de afweging qua materiaalkeuze. In een lege betonnen woning galmt het ontzettend. En je ruikt een betongeur. In een houten huis is de klank heel natuurlijk en de omgeving voelt aangenaam en behaaglijk aan.”

Energieneutraal met natuurlijke materialen

Energiebesparing speelt ook een belangrijke rol. “We willen bekijken of we met zonnepanelen en een warmteterugwinsysteem helemaal energieneutraal zijn. Goede isolatie is daarbij heel belangrijk.” Hij heeft ook hier voor natuurlijke materialen gekozen. “Door met natuurlijke isolatiematerialen te werken, zijn de wanden wel iets dikker dan bijvoorbeeld bij glaswol. In totaal zijn de buitenwanden 33 cm. Wij vinden dat geen probleem. We vinden het belangrijker dat de isolatie natuurlijke eigenschappen heeft. We hebben ook aan wol gedacht, maar uiteindelijk vanwege een aantal factoren voor de combinatie hennep/vlas gekozen.” 

Door met natuurlijke isolatiematerialen te werken, zijn de wanden wel iets dikker dan bijvoorbeeld bij glaswol.'

José Suarez Menendez

Een paar redenen zijn de garantie van een goede bescherming tegen de kou in de winter én tegen de warmte in de zomer. “De isolatiewaarden liggen op 6.0. Hennep- en vlasisolatie zorgen bovendien voor een goede vochtregulering, waardoor een gezond leefklimaat ontstaat.” In overleg met de aannemer heeft hij gekozen voor houten wanden met aan de binnenzijde nog een installatiewand ervoor. “De dikke delen van de wand zijn voorzien van vlas. In de installatiewand worden compacte, flexibele platen van hennep gebruikt.”

Kosten vallen erg mee

Het (laten) bouwen van een houten skeletwoning met hennep en vlas-isolatie is niet veel duurder dan de traditionele bouw, meent Suarez Menendez. “De kosten vallen heel erg mee. Ik denk dat veel mensen dat niet weten. Duurzaam heeft nog vaak het label ‘duur’. Bovendien zit er ook nog enigszins een geitenwollensokken-imago aan vast, maar dat is uiteraard niet zo.”

De familie Suarez Menendez verhuist hoogstwaarschijnlijk net voor Kerstmis. “Het huis wordt gebouwd in Nassaupark in Hoofddorp. “Dit is plot 1 van de 7. In ons plot komen zo’n 50 woningen, waarvan circa 30 woningen dankzij zelfbouw. Onze woning is ontworpen door Engel Architecten uit Hilversum. De overige huizen worden gebouwd door een projectontwikkelaar.” Het huis heeft 2 verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich de woonkamer met een open keuken, een hal en een berging. Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers, een badkamer en een waskamer. “Vorige week hebben we samen met de aannemer het welbekende pannenbier gedronken. Het dak zit er nu op, dus we gaan langzaam maar zeker vooruit.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Ingrid Rompa