Duurzaamste MBO-school van Nederland

Met een score van 81,73% voor BREEAM-NL Nieuwbouw is de ROC Friese Poort in Drachten het eerste schoolgebouw voor beroepsonderwijs met een ‘Excellent’-score.

DGMR begeleidde het BREEAM-traject en hielp ROC Friese Poort om haar ambities op het gebied van management, gezondheid, energiezuinigheid en afvalmanagement te behalen. Door integrale samenwerking leende het eerste schetsontwerp zich al voor duurzaamheid.

Zo werden simulatiestudies verricht om het thermisch en visueel comfort op de werkplekken te verbeteren. Dat resulteerde in een optimale balans tussen ramen en gesloten geveldelen. Daarnaast werd gefocust op een goede akoestiek.

Beter dan Bouwbesluit

De hoge ambities op het vlak duurzaamheid werden geuit in onder andere zeer hoge isolatie, duurzame energie en een WKO in combinatie met een warmtepomp. Er zijn grote hoeveelheden zonnepanelen geïnstalleerd die elektriciteit opwekken en gas wordt alleen gebruikt in situaties wanneer de energievraag groot is. Door de maatregelen is er een lage energiebehoefte: 63% beter dan de eis in het Bouwbesluit.

Daarnaast is aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat: er zijn materialen toegepast met een lage emissiewaarde voor schadelijke stoffen. Samen met voldoende luchtverversing draagt dit bij aan een goede kwaliteit van de binnenlucht.

Bron foto:Michel Kievits

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DGMR