Nul-op-de-Meter in Drentse dorpen

In het oosten van het land worden in 2016 en 2017 4 nieuwe Nul-op-de-Meter projecten gerealiseerd. In totaal realiseert woningcorporatie Woonborg 78 sociale huurwoningen met deze noemer.

De projecten passen in de ambitie van de corporatie om de komende jaren ieder jaar 50 verouderde woningen te vervangen door energieneutrale nieuwbouw. De dorpen waar de eerder genoemde Nul-op-de-Meter woningen verschijnen zijn Roden, Zuidlaren, Annen en Haren.

Nieuwbouw in plaats van renovatie

In eerstgenoemde dorp is samen met de huurders de beslissing genomen om de verouderde woningen niet te renoveren maar te vervangen door nieuwbouw. Renovatie bleek te ingrijpend en kostbaar en daarom zijn de voorbereidingen voor de sloop inmiddels gestart. In Zuidlaren is het NoM-project een onderdeel van een grootschalige herstructurering van de buurt Noord-Es. Hier sloopt Woonborg verouderde rijwoningen en vervangt ze in drie fasen door 16 seniorenappartementen, 16 levensloopbestendige woningen en 10 eengezinswoningen.

Ook in de laatste twee dorpen, Annen en Haren, wordt gewerkt aan toekomstbestendigheid. Zo start de corporatie aan de Kruisakkers in Annen met de sloop van de bestaande huurwoningen. Hier komen 10 nieuwe sociale huurwoningen terug, waarvan er vijf NoM worden. In Haren krijgt een grootschalig project gestalte. Samen met huurders is besloten om 32 bestaande woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Daarnaast worden 5 bestaande woningen gerenoveerd.

Drentse ambities en energiedeal

Woonborg zette eerder zijn handtekening onder de Drentse Energiedeal die op 7 oktober jongstleden werd gesloten. Afgesproken is om voor 2040 alle woningen in Drenthe energieneutraal te maken. Als deze ambitie werkelijkheid wordt, is dit 10 jaar eerder dan de nationale ambitie.

Woonborg-directeur Esther Borstlap vertelt tijdens het Nul-op-de-Meter seminar op 1 november over processen, bewonerscommunicatie en meer. Geïnteresseerd in een ochtend vol inspiratie over verduurzaming op het hoogste niveau en het sluiten van nieuwe, langdurige samenwerkingen? Schrijf dan in voor de Duurzaam Gebouwd Nul-op-de-Meter seminars. Deelname is kosteloos!  Bekijk ook het volledige programma.

Video: Een ander project van Woonborg: aan de Holtenweg in Vries heeft de corporatie in juli 2016 acht levensloopbestendige NoM-woningen opgeleverd.

Deel dit artikel

permalink