Duurzame leaseoplossing voor sanering van asbestdak

Agrariërs die met asbestdaken kampen kunnen bij sanering een duurzame en innovatieve oplossing inzetten. Het realiseren van een geïsoleerd dak met zonnepanelen is mogelijk terwijl de stal in gebruik is.

Vanaf 2024 is het verbod van de Rijksoverheid op asbestdaken van kracht en moeten dergelijke daken zijn vervangen. Het vervangen van een dak is complex en vraagt om een investering, voor veel agrariërs een drempel. “Het is voor de eigenaar een hele klus om zo’n project met alle partijen georganiseerd te krijgen”, weet commercieel directeur Pieter Snelder van Kingspan. “Die zorg nemen wij uit handen.”

Investering wordt leaseconstructie

In één proces wordt het dak vervangen met een geïsoleerd en brandveilig daksysteem met zonnepanelen en energiebesparende ledverlichting. De investering wordt een leaseconstructie, afhankelijk van de eigen wensen en mogelijkheden van de ondernemer, in 5 tot 15 jaar aan Kingspan terugbetaald.

“Het fijne is dat Kingspan heeft geregeld”, reageert veehouder Henny Hesselink. “Van het aanvragen van subsidies en vergunningen tot het contact met alle uitvoerende partijen.” Daar zien veel agrariërs tegenop. “Maar iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Nu zijn de subsidies er nog, maar dat houdt een keer op.”

Te mooi om waar te zijn? Veehouder Henny Hesselink vindt van niet. Hij zag toekomst in het totaalplan Kingspan Future Proof. Het dak van zijn stal, waarin 250 varkens zijn gehuisvest, is inmiddels vervangen. “Het fijne is dat Kingspan alles heeft geregeld”, zegt Hesselink. “Van het aanvragen van subsidies en vergunningen tot het contact met alle uitvoerende partijen.” Dat is iets waar veel agrariërs tegenop zien, weet hij. “Maar iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Nu zijn de subsidies er nog. Dat houdt een keer op”, motiveert hij zijn besluit.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kingspan Geïsoleerde Panelen