Voormalig terrein melkfabriek Arnhem wordt duurzame stadswijk

Direct naast de binnenstad van Arnhem –  aan de Rijn – verschijnt een nieuwe, duurzame en autoluwe stadswijk. In deze nieuwe stedelijke hotspot van Arnhem, ‘De Melkfabriek’ geheten, komt een gevarieerd aanbod van circa 280 stadswoningen en appartementen komt. In de oude multifunctionele fabriekshallen is alle ruimte is voor een foodmarket, horeca, evenementen met kunst en cultuur, ondernemers en een stadsbrouwerij.

Eigenaar van het terrein- Koninklijke FrieslandCampina – heeft dit voormalige Coberco-terrein verkocht aan ontwikkelaar BPD. De stadsontwikkelaars van BPD gaan de uitdaging aan om op het terrein van de voormalige zuivelfabriek Coberco een nieuw stadsgebied te ontwikkelen waar wonen en werken samenkomen en waarvan de historische betekenis behouden blijft. Bovendien moet in het nieuwe stadsdeel ruimte zijn voor diversiteit en recreatie.

Voor de herontwikkeling heeft het College van B&W van Arnhem een ambitiedocument vastgesteld met uitgangspunten, kaders, ambities en randvoorwaarden. Het plan van gebiedsontwikkelaar BPD is tijdens de selectie als beste uit de bus gekomen. De karakteristieke historische fabrieksgebouwen van Coberco worden in dit plan het multifunctionele hart van de wijk, dat de naam de ‘De Melkfabriek’ draagt.

Duurzame stad

Herbert Bosch, ontwikkelingsmanager bij BPD: ‘De bewoners van Arnhem krijgen er een prachtig en duurzaam stuk stad bij met de bestaande fabriek als hart. Met de invulling van deze fabriek beginnen we wat ons betreft morgen! Door onze betrokkenheid bij meerdere projecten in Arnhem weten wij dat diverse lokale ondernemers en instellingen staan te popelen om zich op één van de meest mooie en strategisch gelegen locaties van Arnhem te vestigen.  Mede door het concept van Studioninedots als basis te nemen en samen te werken met erfgoedspecialist BOEi en diverse lokale partijen, hebben we iets unieks neer kunnen zetten. Met de transformatie van het Coberco-terrein geven we verdere invulling aan onze strategie als binnenstedelijke gebiedsontwikkelaar.’

Circulair

Het gebied wordt organisch ontwikkeld volgens het Circulair Cityplot-concept dat Studioninedots heeft ontwikkeld. Hiermee wordt ingezet op een adaptieve menging van functies, typologieën en initiatieven; en op het aanjagen van waardevolle interactie tussen bewoners en bezoekers. Energie wordt er gewonnen uit hernieuwbare bronnen, mobiliteit wordt collectief en groen krijgt de ruimte. Bovendien draait de Melkfabriek straks volledig op biogas van FrieslandCampina.

In de transformatie van het gebied worden de oude fabriekshallen ingezet als identiteitsdragers, die straks ruimte bieden aan ambachten, exposities en creatieve events. De voormalige Flessenloods wordt ingezet als markthal voor Arnhems ambacht, de Machinekamer wordt horecagebouw en in het Ketelhuis komt een bierbrouwerij. Studioninedots geeft aan dat lokale partners al betrokken zijn bij de planvorming en dat zij er al actief aan bijdragen.

Coberco-terrein

Nadat FrieslandCampina het voormalige Coberco-terrein in 2000 verkocht aan een ontwikkelings- en bouwcombinatie, werd het door het uitblijven van de ontwikkeling van het gebied, in 2015 opnieuw eigenaar van zijn voormalige productielocatie. In nauwe samenwerking met de gemeente Arnhem is gekeken naar de ontwikkelingsmogelijkheden voor deze bijzondere locatie. Eind juni 2016 is het Coberco-terrein door FrieslandCampina opnieuw te koop aangeboden. In totaal toonden 15 partijen serieuze interesse.

Deel dit artikel

permalink