Prefab dakelementen combineren isolatie en energieopwekking

Op een nieuwe woning in Borne werden 11 Unidek SolarPower dakelementen geïnstalleerd. Op ieder dakelement bevinden zich 2 pv-panelen. Onderscheidend aan de prefab elementen is de combinatie van goede isolatie en energieopwekking.

Aannemersbedrijf Scholte op Reimer uit Albergen realiseerde de 41 m2  Unidek Solarpower op het dak van een van de 6 geschakelde woningen in nieuwbouwwijk de Bornsche Maten.  Duurzaam Gebouwd-partner Kingspan Unidek leverde het systeem voor de woning met bouwjaar 2016.

Senior adviseur Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs, tevens expert bij Duurzaam Gebouwd, is eigenaar van de woning. Bij de bouw van de woning zijn PassiefBouwen en Active House-principes aangehouden. “Prefab maakt niet alleen het werk op de bouwplaats eenvoudiger”, vertelt Valk over de installatie van de elementen. “Dat een gerenommeerde partij deze oplossing kon leveren, nam ook veel zorgen weg.”

Geïntegreerde pv-panelen

De elementen zijn geïsoleerd en worden water- en luchtdicht aangesloten op de onderconstructie. Daarnaast wordt duurzame energie opgewekt door de geïntegreerde pv-panelen. Daarmee verwacht Valk zeker 90 procent van zijn energieverbruik uit zonne-energie te kunnen halen.

Industriële standaardproducten als de toegepaste prefab elementen zorgen voor een kwaliteits- en kostenvoordeel. Daarnaast speelt er een esthetisch argument. “Een extra constructie met pv-panelen op het dak ziet er niet zo fraai uit. Zo maak je geen goede reclame voor duurzame energie”, vindt Valk. “Een geïntegreerde oplossing is gewoon veel mooier.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kingspan Unidek