Oude gymzaal wordt circulair en gezond kantoor

Een gymzaal uit 1955 in Bodegraven heeft sinds november 2016 een nieuwe bestemming. Duurzaam Gebouwd-partner Merosch gebruikt de gymzaal als kantoor en Living Lab voor duurzaam en gezond bouwen in Nederland.

“Zo'n gebouw uit 1955 kan ook plat gegooid worden om er vervolgens iets nieuws neer te zetten”, vertelt directeur Ronald Schilt, tevens Duurzaam Gebouwd-expert over de gerenoveerde huisvesting. “Echter gaat er dan ook iets iconisch verloren, waar mensen aan hechten. Daarnaast putten we de bronnen van de aarde minder uit door het gebouw circulair te renoveren.”

Geen gas, wel zonnepanelen

De nieuwe gymzaal krijgt geen aansluiting op het gasnet en er komen zonnepanelen op het dak te liggen. Daarnaast is er een warmtepomp met gesloten bron en wordt het gebouw via de wand gekoeld en verwarmd. Bij de verbouwing probeert Merosch zoveel mogelijk oude materialen te hergebruiken. De vloer van de gymzaal blijft intact en de klimrekken worden hergebruikt voor onder andere een groene muur.

WELL en voortgang verbouwing

Merosch onderzoekt daarnaast waaraan het nieuwe kantoor moet voldoen om een WELL-certificering te ontvangen. Deze standaard richt zich op de gezondheid en het welzijn van gebouwgebruikers. Merosch documenteert de voortgang van de verbouwing via een speciale pagina op de website, op Twitter en op LinkedIn

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk, Zuid-Holland