Circulair en duurzaam kantoorgebouw in IJhorst

Het kantoorgebouw van GMB wordt van hout, heeft als uitgangspunt minimaal een GPR-score van 8,0 én legt de nadruk op circulaire inzetbaarheid van materiaal. Samenwerkingspartners zijn Aan de Stegge Twello, ARCOM architectuur + bouwmanagement en JVZ ingenieurs.

Een schets van het familiebedrijf GMBL zij bouwen al zestig jaar aan duurzame oplossingen, op het gebied van waterkwaliteit en -veiligheid, maar ook bio-energie en industriële bouw en infra. Het bedrijf verwerkt slib van rioolwaterzuiveringsinstallaties in eigen fabrieken. De jas van de huidige locatie in IJhorst werd iets te krap, dus de beslissing kwam voor een nieuw kantoor.

Hoge GPR-ambities

Materiaalkeuzes worden gemaakt aan de MPG-berekening, uitgaande van circulaire inzetbaarheid. Het projectteam wil minimaal uitkomen op een GPR-score van 8,0 en de ambitie ligt op 8,5. Commercieel projectmanager Bas te Riele van Aan de Stegge Twello illustreert: “We boden een ontwerp in circulair staal en hout aan, waarbij de keuze van GMB op de hout-variant viel.”

CLT en houtskeletbouw

De constructie en vloeren van het kantoorgebouwen worden uitgevoerd in CLT, de gevels in houtskeletbouw. Het gebouw wordt demontabel gedetailleerd en voorzien van zoveel mogelijk circulaire en biobased materialen. Volgens directeur Henno Westeneng van ARCOM architectuur + bouwmanagement wordt het interieur open en transparant: “De warmte uitstraling van het hout, gecombineerd met een contrasterende materialisatie en kleurstelling van de wanden. Bovendien worden verschillende groenwanden toegepast, waarmee het gebouw een unieke uitstraling krijgt.”

Naar verwachting neemt GMB begin 2025 haar intrek in het nieuwe circulaire kantoorgebouw. Duurzaam Gebouwd houdt je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Deel dit artikel

permalink