Transformatie Oude Rechtbank Amersfoort met CO2-opslag

AM herontwikkelt de voormalige rechtbank in Amersfoort tot werk- en ontmoetingsplek voor de stad. Een groot deel van het bestaande gebouw wordt hergebruikt en er is een sterke focus op duurzaamheid.

De oude rechtbank krijgt een transformatie en sluit aan bij de herinrichting van het stationsgebied. Toegankelijkheid, innovatie, duurzaamheid en verbinding zijn sleutelwoorden, ontworpen door de architecten van Rijnboutt uit Amsterdam en SVP uit Amersfoort. De uitkomst is een flexibel in te delen en multifunctioneel kantoor voor verschillende gebruikers

Niet slopen, tenzij

De begane grond heeft een open en actieve plint, met publieke voorzieningen als horeca, detailhandel en een health club. De gebouwtransformatie heeft een focus op duurzaamheid, vanuit de overtuiging ‘Niet slopen, tenzij…’. Wat goed is, wordt hergebruikt. 40 procent van het gebouw wordt behouden, het westelijke deel inclusief bijbehorende kelder en de voormalige rechtszaal en bovenliggende verdiepingen. Nieuwe toevoegingen zijn mogelijk in de vorm van circulaire en biobased materialen: hout en hergebruikt staal.  

Zichtbaar natuurinclusief

Daarnaast wordt het gebouw zichtbaar natuurinclusief en klimaatadaptief. Het projectteam past groene maatregelen toe die een positieve impact hebben op klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het gebouw slaat meer schadelijke broeikasgassen op dan wordt uitgestoten, gedurende de hele levensloop.

Deel dit artikel

permalink