120 duurzame kant-en-klaar woningen voor Texel

Er komen 120 nieuwe en duurzame woningen aan de Marsweg Zuid op Texel. Daarvoor ondertekenden Stichting Woontij, Rabo SmartBuilds en gemeente Texel een overeenkomst. De woningen worden in een Brabantse fabriek gemaakt, grotendeels van hout. Ze komen per vrachtwagen en boot ‘af’ aan op de Marsweg Zuid.

Van de 120 woningen worden 50 sociale huurwoningen afgenomen en verhuurd door Stichting Woontij. Er worden nog eens 70 huurwoningen gebouwd met een middenhuurprijs, voor woningzoekenden die niet in aanmerking komen voor de sociale huur. Deze worden verhuurd door Rabo SmartBuilds. Het streven is dat alle woningen eind 2024 klaar zijn voor bewoning.

Belang van betaalbaarheid

Jan van Andel, directeurbestuurder Woontij, geeft het belang aan van betaalbare woningen: “Met dit project zetten we een mooie stap richting meer betaalbare en duurzame woningen voor starters en kleine huishoudens.” En Karin Kuin, directeur coöperatieve Rabobank vult aan: “Het mooie is dat we nu snel kunnen starten met de bouw van deze verplaatstbare SmartBuilds-woningen, als antwoord op de grote woningvraag.” Hoewel de woningen verplaatsbaar zijn, blijven ze op de Marsweg Zuid voor 40 jaar staan.

Duurzaamheid

De woningen worden in de Brabantse fabriek van Barli gebouwd, grotendeels van hout. Het gaat om gecertificeerd hout uit verantwoorde bosbouw. Andere duurzaamheidseigenschappen van de woningen zijn dat ze een hoge isolatiewaarde hebben en eigen duurzame energie opwekken dankzij zonnepanelen. Remco Boer, directeur Rabo SmartBuilds, illustreert: “We willen met deze oplossing voor het woningtekort meteen een bijdrage leveren aan de duurzame wereld van morgen.”

Je leest op deze pagina van Rabobank meer informatie over het project.

Deel dit artikel

permalink