Duurzame locatie Oosterbeeks speciaal onderwijs

De nieuwe huisvesting van De Vaart en Vierbeek College ligt in het glooiende landschap van Oosterbeek. Het idee achter het ontwerp is dat het gebouw opgaat in zijn omgeving.

De Vaart is een basisschool voor speciaal onderwijs, terwijl Vierbeek College voortgezet speciaal onderwijs biedt. In een gebouw komen kinderen van beide doelgroepen terug en dat heeft architect KAW/e in het interieur tot uitdrukking gebracht. De jonge kinderen bevinden zich in een gezellig gedeelte met veel kleur en beschermende hoekjes. Het deel van het voorgezet onderwijs heeft een volwassen karakter met onder meer een grote, centrale ruimte.

Duurzaam

De basis van energetische duurzaamheid ligt in de basis van het ontwerp. De lokalen in de buitencirkel zijn grotendeels georiënteerd op de zon, maar liggen in de luwte van het bos. Door massieve gevels en daken toe te passen, in combinatie met valschermen voor zonwering, wordt oncontroleerbare opwarming voorkomen. Het dak is voorgeprogrammeerd op zonnepanelen. De binnencirkel en de lichtsttraat zijn minder georiënteerd op de zon, het dakoverstek voorkomt hier grotendeels de eerste instraling.

De voorgevel is heel laag en vanaf daar loopt een groen dak omhoog richting de bosrand. Dit dak wordt voorzien van gras. De voorgevel is uitgewerkt met een ruim overstek, afgedekt met een aluminium felsdak. Dit weert directe zon en regen grotendeels af van de gevel. De houten kolommen vallen onder dit overstek, dat de eerste bescherming geeft. De materialen in de gevel bestaan uit hout en glas.

De doorsnede speelt optimaal in op het toegepaste Comfoschool-installatieconcept. Frisse lucht van buiten wordt boven het plafond binnen gehaald en hier verspreid. Dankzij gaatjes in het plafond verspreidt de frisse lucht gelijkmatig over het lokaal. Natuurlijke ventilatie voert de gebruikte lucht vervolgens naar buiten af, via de gangzone en de lichtstraat. In de winter voorkomt naverwarming van de frisse lucht het ontstaan van tochtproblemen. In de zomer na een warme dag wordt extra lucht door het gebouw gevoerd, waardoor het binnenklimaat de volgende ochtend weer optimaal is. Naast een energiezuinige school is zo ook het binnenklimaat optimaal.

Omgeving

Het gebouw gaat op in zijn omgeving. Het schoolplein maakt onderdeel uit van het ontwerp: met natuurlijke materialen wordt het ingericht tot een uitdagend speelterrein. De voorgevel is laag en vanaf daar loopt een groen dak omhoog richting de bosrand. Dit dak wordt voorzien van het vetkruid sedum. De voorgevel is uitgewerkt met een ruime overstek, afgedekt met een aluminium felsdak. De gevel is gematerialiseerd met de duurzame materialen metselwerk, hout en glas. 

Deze zogeheten Cluster 4-school komt op de zorgcampus van de stichting Pluryn. De oplevering van dit gebouw staat gepland voor de zomer van 2015. KAW/e is onderdeel van KAW architecten en adviseurs, dat hiermee laat zien duurzaamheid belangrijk te vinden. Andere betrokken partijen zijn Gemeente Renkum, Enervisie, Schreuder bouwtechniek en DGMR.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DGMR