BREEAM-Excellent ****  certificaat met hoogst gerealiseerde score in Nederland

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft op de PROVADA het certificaat BREEAM-Excellent **** uitgereikt aan Projectontwikkelaar Provast voor de uitvoerings- en opleveringsfase.

Het project De Monarch I is het eerste omvangrijke herontwikkelingsproject dat is uitgevoerd op basis van BREEAM-Excellent en behaalde daarbij de, tot nu toe, hoogst gerealiseerde score in Nederland van 79,9 procent. Om een BREEAM-certificaat te kunnen behalen wordt doorgaans beoordeeld op negen categorieën. De Monarch I heeft voor de onderdelen management, transport en afval een honderd-procentscore behaald. Dit was mogelijk door de uitstekende samenwerking tussen alle betrokken partijen, waaronder opdrachtgever, adviseurs, BAM Utiliteitsbouw, BAM Advies & Engineering en BAM Techniek.

 

Vier sterren voor ontwerp en resultaat

“Provast is er in geslaagd om binnen een jaar zowel vier sterren te scoren voor het ontwerp van De Monarch, als voor het opgeleverde project. Een nog niet eerder vertoonde en dus prachtige prestatie,” aldus DGBC-directeur Stefan van Uffelen. Tevens is dit project het eerste opgeleverde project met een BREEAM-NL certificaat dat een gedeeltelijke herontwikkeling behelst.

 

Compleet gerenoveerd

De Monarch I omvat de herontwikkeling van circa 16.000 m² kantoor, uitbreiding met 2000 m² nieuwbouw en een nieuwe tweelaagse ondergrondse parkeergarage voor 180 auto’s. Het typische jaren zestig kantoorpand langs de Utrechtsebaan werd eerder in slechts elf maanden gestript en compleet gerenoveerd. De bestaande constructie is daarbij uitgebreid om meer vloeroppervlak te creëren. Voor de gevel zijn diverse oplossingen bedacht om klimaattechnieken en technische installaties onder te brengen zonder het architectonische beeld te verstoren. Voor de klimaatinstallatie wordt gebruik gemaakt van een door BAM gerealiseerde warmte-koudeopslaginstallatie.

 

Het pand is inmiddels verhuurd aan het CAK. Union Investment uit Hamburg heeft het gebouw eind januari 2012 aan haar portefeuille toegevoegd.

 

BAM Utiliteitsbouw

BAM Utiliteitsbouw is een landelijk opererende ontwikkelende bouwer, gericht op huisvesting voor bedrijven en instellingen, in alle sectoren van de markt en de gehele levenscyclus van een gebouw.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BAM Bouw en Techniek

Links