GPR Gebouw uniek met MPG voor bestaande bouw

GPR Gebouw 4.2 Bestaande bouw is gelanceerd, waarbij de programma-uitbreiding per direct beschikbaar is voor alle licentiehouders.

Het programma is net als GPR Gebouw 4.2 Nieuwbouw volledig afgestemd op de milieuparagraaf van het Bouwbesluit. Het instrument biedt de mogelijkheid om de milieuprestatie en ingreepscenario’s van bestaande gebouwen te berekenen.

De indicatieve berekeningen voor Energieprestatieadvies voor woningen en utiliteitsgebouwen zijn in lijn gebracht met de actuele ISSO-richtlijnen. De belevingswaarde van monumenten krijgt in 4.2 Bestaande bouw meer aandacht. Daarnaast zijn alle recente wijzigingen uit 4.2 Nieuwbouw ook geïmplementeerd in 4.2 Bestaande bouw.

Vergelijking
Door in GPR Gebouw 4.2 Bestaande bouw de Milieuprestatieberekening (MPG) te implementeren en dus te koppelen aan de Nationale Milieudatabase, krijgen gemeenten, vastgoedbeheerders, ontwikkelaars, adviseurs en architecten inzicht in voor- en nadelen van renovatie en sloop-nieuwbouw scenario’s.

Actuele richtlijnen
De indicatieve EPA-W en EPA-U berekeningen zijn in lijn gebracht met de actuele ISSO-richtlijnen. Tevens is de oppervlakte invoer verplaatst naar het subthema 1.1 Energieprestatie.

Belevingswaarde van monumenten
In GPR Gebouw 4.2 Bestaande bouw kunnen gebruikers voor de belevingswaarde van binnen- en buitenzijde van het gebouw een keuze maken tussen het invullen op basis van losse maatregelen, of op basis van monumentale waarde. Zo wordt er bij gebouwen met een monumentale status impliciet ook een uitspraak gedaan over extra belevingswaarde.

Procesmaatregelen apart berekenen
De criteria in GPR Gebouw zijn aangepast, zo ook in 4.2 Bestaande bouw. Maatregelen die niet vanuit het fysieke gebouw maar vanuit het proces effect hebben op duurzaamheid, worden nu apart benoemd binnen ieder thema van GPR Gebouw, en binnen het nieuwe thema ‘Proceskwaliteit’ voorzien van een score. Hiermee sorteert GPR Gebouw voor op de mogelijkheid om berekeningen te vergelijken met BREEAM-nl.

Thema Toegankelijkheid vernieuwd
Met consumentenorganisaties zoals VACpunt Wonen is het thema Toegankelijkheid vernieuwd, ook in 4.2 Bestaande bouw. Toegankelijkheid is belangrijk voor de gebruikskwaliteit van een gebouw. Omdat de mate van toegankelijkheid wordt bepaald door de zwakste schakel, wordt dit ook als zodanig gewaardeerd binnen de nieuwe versie.

Dit gebeurt op drie niveaus: bezoekbaarheid, rolstoeltoegankelijkheid en aanvullende maatregelen. Hiermee wordt dit complexe onderwerp in één keer voor iedereen ‘toegankelijk’. De gebruiker heeft nu de keuze of hij de gegevens invult op basis van losse maatregelen, of op basis van het Woonkeur/Internationaal Toegankelijkheids Symbool (ITS). De maximale score van een 10 kan alleen bereikt worden als de gegevens op basis van Woonkeur/ITS ingevuld worden. Kiest hij voor een scorebepaling op basis van losse maatregelen, dan is vanaf nu de ‘zwakste schakel’ bepalend voor de eindscore.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen