Duurzame herontwikkeling Hoog Catherijne

Winkelcentrum Hoog Catherijne wordt duurzaam herontwikkeld, met veel aandacht voor projectmanagement en het logistieke proces. Het ontwerp van het entreegebouw, een onderdeel van Hoog Catherijne, heeft een BREEAM-NL Nieuwbouw Ontwerpcertificaat ontvangen.

Hoog Catharijne krijgt op de plek van het gebouw waar voorheen Peek & Cloppenburg gevestigd was (Vredenburgplein) een nieuw Entreegebouw met twee ruime ingangen en looproutes naar Utrecht Centraal. Boven het winkelgedeelte van het Entreegebouw komen appartementen.

De huidige Radboudtraverse van Hoog Catharijne over de Catharijnebaan, maakt straks plaats voor een moderne overkluizing over het toekomstige water van de Catharijnesingel. Deze nieuwe verbinding bestaat uit drie delen: de Stadskamer, het Poortgebouw en het Bruggebouw. De Stadskamer loopt over het water van de Catharijnesingel en is straks de belangrijkste openbare ruimte in het nieuwe Hoog Catharijne.

Voor de ontwikkeling van het nieuwe Hoog Catharijne betekent dit onder andere dat de focus ligt op het reduceren van de CO2-uitstoot, het verhuren volgens Green Lease concepten en het streven naar minimaal een ‘Good’ BREEAM rating voor de winkels.

Haalbaarheid
De haalbaarheid van de BREEAM certificering voor Hoog Catharijne is in een vroeg stadium onderzocht en vastgesteld, met als gevolg een heldere visie op de bouw en duidelijke afspraken met alle partijen. Tijdens de bouw zijn er zo geen verrassingen.

Duurzame ambities
Tot de duurzame ambities behoren onder andere het installeren van een WKO-installatie, energiezuinige liften en roltrappen, Verder wordt ingezet op een energiezuinige CO2-regeling en een verbeterde thermische isolatie van het gebouw.

Start zomer 2014
Eind 2013 wordt door het ontwerpteam bestaande uit architecten, constructeurs, installatieadviseurs en diverse specialisten in samenwerking met de beoogd aannemer het ontwerp uitgewerkt tot bestek en bouwtekeningen. Samen met planningen en procesafspraken moet dit leiden tot een opdracht aan de aannemer.

De aannemer kan dan in de eerste helft van 2014 de voorbereidingen voor de bouw beginnen, zodat na de zomer van 2014 de bouw zal starten. Het entreegebouw zal worden gebouwd op de onderliggende parkeergarage, waarvan de bouw al in september 2013 is gestart.

Deel dit artikel

permalink