‘Vertrouwen en transparantie zijn belangrijk, maar wel lastig’

Volgens Babette van Loon, operationeel directeur bij Alklima, heeft Nederland nog een lange weg te gaan voordat het voorloper is in Europa op het gebied van duurzaamheid.

“Je hebt met mensen te maken en het blijkt lastig om vertrouwen in elkaar te hebben en transparant te zijn”, zei ze afgelopen 13 november tijdens de Round Table ‘Samen werken aan Het Nieuwe Bouwen’ op het Duurzaam Gebouwd Congres in MECC te Maastricht. Ze weet waarover ze sprak, want vorig jaar is ze afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit op brancheoverstijgende samenwerkingen. “Uit mijn onderzoek bleek dat met name transparantie en vertrouwen belangrijk zijn.”

Prêt-à-Loger

Ze denkt echter wel dat het mogelijk is om in 2016 als Nederlands team gezamenlijk de rest van Europa te verslaan bij de Solar Decathlon. Dit opperde Henk Willem van Dorp, die met zijn bedrijf Van Dorp Installaties dit jaar met de TU Delft aan deze wedstrijd heeft meegedaan. “Er waren 2 punten verschil tussen de winnaar en het Nederlandse project ‘Prêt-à-Loger’. Eigenlijk moeten we als Nederland daar maximaal overheen gaan, maar er zijn te weinig bedrijven en instanties die zich hiervoor inzetten. Ik hoop dat alle aanwezigen, samen met de Coalitie Gezonde Gebouwen, in 2016 aan deze wedstrijd meedoen.” Duurzaam Gebouwd heeft dit project aandachtig gevolgd, onder meer met artikelen op DuurzaamGebouwd.nl en een verhaal in de komende editie van Duurzaam Gebouwd Magazine #28 dat begin december verschijnt.

Samenwerken met universiteiten

Behalve het winnen van de prijs heeft de samenwerking van het bedrijfsleven met universiteiten in zijn ogen nog een ander voordeel. “Je komt tot nieuwe dingen, zoals onze nieuwe datakoeler met een COP-waarde van 100 in plaats van 5. Helaas wordt er te weinig gedaan, er kan meer.”

Behalve Van Loon en Van Dorp deden ook Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen, Bert Keijts (voorzitter van de raad van bestuur van Portaal), ABC Nova-directeur Bert Melles en Uneto-VNI-vicevoorzitter Claudia Reiner aan dit gesprek mee. Inge Diepman was de gespreksleider. Hierboven is de volledige Round Table te zien.

Meer films van congres

Bent u ook naast deze Round Table ook benieuwd naar de keynotes van Erik Koppe, gedeputeerde van de Provincie Limburg, en Hans de Jong, topman van Brink Groep? Onder meer deze keynotes en de sfeerimpressie van ons congres staan op de terugblikpagina van het Duurzaam Gebouwd Congres.

Deel dit artikel

permalink