Bouwkundig Versterken-concept voor aardbevingsbestendig bouwen

In Groningen is sprake van een enorme bouwopgave als gevolg van de aardbevingen door gaswinning. Speciaal voor bestaande gebouwen heeft Remmers samen met Pieters Bouwtechniek en Thor Helical het concept ‘Bouwkundig Versterken’ ontwikkeld.

Het concept bestaat uit drie onderdelen: verbindingen tussen wanden, vloeren en daken versterken, afwerkingen van de muren versterken en houten plankvloeren en daken verstijven. Dit concept is toegepast in een proefwoning in Kantens en beloond met de Design Award van de NAM.

De drie partners hebben voor het concept de Design Award gekregen in een ontwerpwedstrijd die Ingenieursbureau Arup en NAM hebben uitgeschreven voor innovatieve bouwkundige oplossingen. Het concept is ook geschikt voor toepassing in andere woningen. Een grondige bouwkundige inspectie wijst uit op welke punten een woning moet worden verstevigd. In het inspectierapport staat aangegeven welke herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Ingrepen in Bouw Informatie Model

Nadat in overleg met de eigenaar en de bewoner is vastgesteld welke ingrepen er moeten plaatsvinden worden die verwerkt in een Bouw Informatie Model. Hierin staan ook de productspecificaties en de volgorde van de werkzaamheden. Met behulp van de nieuwste reken- en tekensoftware worden vanuit model simulaties en berekeningen gegenereerd die nodig zijn voor het bepalen van constructieve voorzieningen.

Bouwbedrijven kunnen aan de hand van het model de benodigde materialen vastleggen en een gedetailleerde begroting opstellen. Het concept mag alleen worden toegepast door bouwbedrijven die speciaal hiervoor zijn opgeleid, getraind en gecertificeerd. In de ontwerpvisie staan esthetische en bouwfysische kwaliteit en minimale overlast voor bewoners tijdens de werkzaamheden centraal. De ambitie is dat de gebouwen na de ingreep geen of nauwelijks meer schade ondervinden als gevolg van een aardbeving. De veiligheid van de bewoners is hiermee duurzaam gewaarborgd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Remmers BV