Nieuwe testwand voor na-isolatie

Sinds begin september heeft SKG-IKOB een nieuwe testwand voor na-isolatie om zowel de producten en de machines te keuren en om het uitvoerend personeel van na-isolatiebedrijven op te leiden.

Als voorzitter van de vereniging van erkende na-isolatiebedrijven in Nederland heeft Rob van Boxtel (zie foto) deze wand geopend. De testwand is speciaal ontworpen om minerale wol voor de toepassing als na-isolatiemateriaal te testen. Het is de enige permanente testopstelling voor na-isolatiemateriaal in Nederland.

Vulling met verschillende boorpatronen testen

In de testwand zijn meerdere boorgaten aangebracht om de vulling met verschillende boorpatronen te testen. Door verschillende passtukken toe te passen, is ook de diameter van het vulgat variabel. Daarnaast is de spouwbreedte variabel instelbaar, waardoor alle voorkomende spouwbreedtes na te bootsen zijn. Gecontroleerd wordt of de spouw homogeen wordt gevuld en of de ‘pakking’ van de minerale wol juist is. Dit gebeurt met een speciaal ontwikkelde drukmeter die op kritische punten wordt ingebracht.   

Opleiden van vaklieden en uitvoeren examens

Bij een positief testresultaat wordt een systeem (materiaal, machine-instellingen, boorpatroon en boordiameter) van minerale wol vastgelegd. Tijdens de controlekeuringen van het KOMO-procescertificaat op de bouw worden deze variabelen gecontroleerd. Daarnaast wordt de testwand in de toekomst gebruikt om nieuwe innovaties te testen. Verder dient de wand voor het opleiden van vaklieden en het uitvoeren van praktijkexamens.

De opening is mede mogelijk gemaakt met behulp van Isolatiebedrijf Pluimers en Knauf Insulation. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door SKG-IKOB Certificatie