Stelling #VanGasLos: Gas onmisbaar in energiemix, maar in de gebouwde omgeving moeten we zo snel mogelijk afkicken

TenneT en Gasunie hebben het voornemen een groot energie-eiland te bouwen op de Doggersbank. Alle Noordzee windmolenparken worden daar aan verbonden. Een deel van de windenergie zal ingezet worden voor het produceren van waterstof. Het tijdelijke overschot aan wind- en zonnestroom kan namelijk als waterstof opgeslagen worden. Dit power-to-gas principe èn biogas gaan in onze gasbehoefte voorzien en is gelijktijdig een goed opslagmedium voor energie.

Stelling #VanGasLos: ‘Gas (biogas / power-to-gas) onmisbaar in energiemix; maar in de gebouwde omgeving moeten wij zo spoedig mogelijk afkicken’

Omdat deze hoeveelheden naar verwachting niet zullen matchen met de huidige aardgasproductie moet de gebouwde omgeving afkicken; dat gas is nodig voor mobiliteit en industrie. Daar liggen all-electric oplossingen lang niet altijd voor de hand. In de gebouwde omgeving moeten wij ons volledig richten op omschakeling naar all-electric concepten en warmtenetten (met rest-, zonne- en aardwarmte als bron). Deze transitie moet flink versneld worden maar gaat niet van vandaag op morgen. Wij moeten ondertussen de voordelen van de bestaande gas-infra optimaal benutten - die ligt er nu éénmaal - en gelijktijdig met visie en verstand uitfaseren en omschakelen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Maarten Epema