Warmtenetten: de vijfde generatie stadsverwarming bestaat uit eilandjes

De aloude stadsverwarming zorgt voor een serieuze bijdrage aan de energietransitie. Bekijk nu hoe je met een nieuw type energienet een stad klimaatneutraal kunt maken en 30% kunt besparen op de energieconsumptie.

In een verhelderende video van Stroomversnelling wordt uitgelegd hoe de vijfde generatie van de stadsverwarming er gaat uitzien. Waar die stadverwarming ooit te boek stond als duur, met weinig keuzemogelijkheden, schudt het nu als ‘warmtenet’ dat imago steeds beter van zich af. De beduidend positiever klinkende slogans zijn nu: ‘veel flexibiliteit, schaalbaarheid en lagere kosten’.

Airco’s en rioolwater

Het onderstaande filmpje toont hoe er in de toekomst gewerkt gaat worden met een systeem van twee thermische lussen. De leiding met warm water zorgt daarbij voor verwarming, de leiding met koud water voor koeling.
Beide energiebronnen worden lokaal geproduceerd door huishoudens en bedrijven. Ook datacenters en geothermische bronnen kunnen hieraan meedoen, evenals airco’s en zelfs rioolwater. Stroomversnelling spreekt over ‘afvalwarmte’ en ‘afvalkoude’ als de zeer nuttige bronnen van de toekomst.

Bekijk nu hoe warmtepompen hierbij de centrale rol vervullen en we met z’n allen gaan zorgen voor warmte- en koude-producerende eilandjes. Cool!

Deel dit artikel

permalink