Netverstoringen? Installateur neem je verantwoordelijkheid!

Nieuwe technologie biedt nieuwe kansen, maar tegelijk dient zich ook vaak een aantal nieuwe uitdagingen aan. Bij de ontwikkeling van het internet en de elektrische auto hebben veel betrokken partijen hun rol opnieuw moeten (uit)vinden. Verantwoordelijkheden, verdienmodellen, kennis en kunde moesten opnieuw worden verdeeld en ingezet; zo ook bij de toepassing van duurzame technologie in de utiliteit.

De nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid volgen elkaar in rap tempo op. Het aandeel van elektronica in elektrotechnische installaties in (grotere) gebouwen neemt snel toe. Een bijkomend effect hiervan kán zijn dat de kwaliteit van het elektriciteitsnet slechter wordt; de elektrische installaties ‘vervuilen’ het net en kunnen storingen veroorzaken.

Meer energie?!
Als vuistregel geldt: hoe hoger het vermogen en hoe meer elektronica, des te groter de kans en invloed op ‘netvervuiling’. Indien de installateur zich hiervan onvoldoende bewust is, kan dit voor de gebruiker grote gevolgen hebben in de vorm van storingen en uiteindelijk zelfs het volledig uitvallen van de stroomvoorziening. Kort samengevat, apparaten functioneren minder goed, het net is minder betrouwbaar en er wordt ook nog eens meer energie verbruikt. Een ongewenste situatie dus.

Netverstoringen voorkomen
De installateur heeft veel technische hulpmiddelen beschikbaar om de kwaliteit van het net te bewaken en behouden. Om grote problemen te voorkomen is er al geruime tijd Europese wetgeving en normering voorhanden. De verantwoordelijke partij in dit proces is de installateur, hij kan zorgen voor goede afstemming met de betrokken partijen. Ook heeft hij een essentiële rol in het gebruik van de juiste producten om netverstoringen te voorkomen. Ik ben dan ook blij om te zien dat dit bewustzijn is opgepakt door de installatiesector.

LED-verlichting als oorzaak?
Ten opzichte van de al jaren bekende technologie met TL en elektronische voorschakelapparatuur is er niets nieuws onder de zon nu LED-verlichting aan de horizon verschijnt. Toch wordt juist de komst van LED-verlichting vaak ten onrechte aangegrepen als oorzaak van netverstoringen. Verduurzaming van gebouwen zonder ongewenste bijeffecten is natuurlijk in ieders belang. Vanuit de NLA volg ik de ontwikkelingen uiteraard met interesse, al hoeft kwalitatief goede en goed geïnstalleerde verlichting geen grote rol te spelen bij dit thema. Natuurlijk denken we dan ook graag mee in het proces van afstemmen en voorlichten. Daarbij heb ik het volle vertrouwen in de installateur dat hij deze kans oppakt en zijn kennis en kunde op de juiste wijze inzet om de trekkende kracht te zijn in dit proces.

Ik zie dus een lichtpunt in de toekomst. Immers: niet alles wat een probleem lijkt hoeft daadwerkelijk een probleem te worden.

Tekst: Marcel van Haren, Branchemanager NLA en expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Marcel van Haren