Architectonisch duurzaam prestigeproject verlicht

Het nieuwbouwproject ‘2226’ in het Oostenrijkse Lustenau van architect Dietmar Eberle heeft geen verwarming of ventilatie nodig voor een aangename binnentemperatuur. Ook het efficiënte verlichtingsconcept past binnen de duurzame ambities.

De naam van het gebouw, 2226, verwijst naar het temperatuurspectrum tussen 22 en 26 graden, dat de meeste mensen wereldwijd als aangenaam ervaren. Een uitgekiend systeem op basis van oude bouwtradities en innovatieve methoden handhaven permanent deze temperatuur in het gebouw, zonder installatie van verwarming of klimaatregeling.

Massieve wanden

Eberle kiest voor een optimaal gebruik van het daglicht, hoge en diepte ruimtes een goede luchtcirculatie en massieve wanden als isolatie. Innovatieve software houdt rekening met de weersomstandigheden en met het aantal aanwezige personen in het gebouw.


Een doorlopend lichtsysteem in het hele gebouw

Het kantoorgebouw met een oppervlakte van zo’n 2.500 m2 herbergt naast Eberles architectuurkantoor, een aantal andere kantoren, een cafetaria en twee galerieën. De lichtoplossing van Zumtobel houdt rekening met de sterk verschillende ruimtes van het gebouw en speelt flexibel in op de diverse verlichtingstaken. Hierbij wordt consequent een kleurtemperatuur van 4000 K aangehouden.

Doorlopend lichtsysteem

Het centrale element van 2226 bestaat uit gestuurde ledlichtvlakken aan het plafond, die overal in de nieuwbouw te vinden zijn. Voor de algemene verlichting installeerde Zumtobel een doorlopend lichtsysteem in het hele gebouw over de afstand van meer dan 200 meter. Daarnaast zorgt de aanbieder van lichtoplossingen met staanlampen voor de optimale verlichting op de kantoorwerkplekken. In de doorgangszones van de kantooretages zijn ook nog hoogwaardige en efficiënte leddownlights geïnstalleerd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door ZG Lighting Benelux