Rotterdam Centraal Station wint Daylight Award 2014

Onlangs werd voor de vierde keer de Daylight Award van Stichting Living Daylights uitgereikt aan winnaar Rotterdam Centraal Station. In het kersverse station speelt daglicht overal een belangrijke rol.

Betrokken bij het project zijn Benthem Crouwel, MVSA Meyer, van Schooten architecten en West 8. De jury is te spreken te over de daglichttoetreding en de sequentie van ruimten: “De enorme oversteekhal vangt aan de voorzijde daglicht via de transparante gevel met het hoge dakoversteek. In de transferhal komt daglicht binnen via de vides ter plaatse van de perrontrappen en de perrons zelf zijn geheel transparant overkapt”, laat juryvoorzitter Van Velsen weten.

Besparing door daglicht

Verder valt op dat daglicht ook in energetisch opzicht op de juiste manier is ingezet, met winst als gevolg. Daglicht kan een deel van de functionele verlichting verzorgen en zo sterk besparen op zowel energiegebruik als onderhoud. Daarnaast hebben de zonnecellen (patroon van zonnecellen op het glas van de overkapping) een belangrijke functie als het gaat om energievoorziening.

Leidraad

Volgens Van Velsen ervaren reizigers op het station het daglicht als leidraad: “Het daglicht vergezelt de reiziger bij al zijn bewegingen en is letterlijk leidraad; naar binnen, naar buiten en door het gebouw heen.”  

Opvallend genoeg nomineerde de jury geen woningbouwprojecten. De inzendingen utiliteitsbouw waren het sterkst. Er werden tachtig projecten ingezonden, een ruime stijging vergeleken met de vorige award die in 2012 werd uitgereikt. Toen waren er 64 inzendingen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Rotterdam, Zuid-Holland