Aandacht voor kansen bij verduurzaming zorghuisvesting

Een middag lang stond de VIBA-Expo in ’s-Hertogenbosch in het teken van de verduurzamingsopgave in de zorg. Tijdens een seminar georganiseerd door EGM adviseurs belichtten sprekers vanuit verschillende oogpunten de actualiteit en de kansen in deze sector.

Het spits werd afgebeten door Rens Lingg van stichting Amaliazorg/Amaliawonen, die met zijn presentatie ‘Duurzaamheid in de zorg, waarom niet…?’ vooral inging op de struikelblokken die hij tegenkwam bij de verduurzaming van zorgvastgoed. Hij lichtte dit toe aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden, waaruit onder andere het belang bleek van het betrekken van de eindgebruiker in het proces.

Als advies gaf Lingg de aanwezigen mee om de installaties per bouwlaag regelbaar te maken. Individuele koeling per kamer wordt door hem als kans gezien, evenals de gebruiker betrekken in het beginstadium van de verduurzaming. Wie vooraf betrokken is, blijft betrokken.

John Mak, directeur W/E adviseurs en expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd, ging vervolgens in op ‘Duurzaam vastgoed meetbaar en bespreekbaar maken’. Mak vertelde over “twintig jaar duurzaam zorgvastgoed”, waarin hij onder andere GPR Gebouw aanhaalde als instrument bij de ontwikkeling en realisatie van projecten.

Hij koppelde het gebruik van het instrument aan een visie op de huisvestingsopgave met zijn specifieke kenmerken. Het gaat hierbij volgens Mak onder andere om ambities vormgeven, de ontwikkeling van concepten en het gebruik van strategieën, om dit vervolgens in de praktijk te brengen en de slag te slaan op duurzaamheidsvlak. Een instrument als GPR Gebouw is daarbij een hulpmiddel voor het stellen van en het toetsen van ambities.

Mak besteedde aandacht aan GPR Zorg, dat in samenwerking met verschillende zorgpartijen specifiek is aangepast aan de sector. Zo zijn verschillende onderdelen, waaronder gezondheid en toegankelijkheid en flexibiliteit, toegespitst op zorgvastgoed. In het tweede kwartaal van 2014 komt GPR Zorg beschikbaar voor iedereen.

Project Wooncentrum Heerjansdam, Bron: EGM architecten

Vraag naar flexibiliteit

Na een korte netwerkpauze was het woord aan Ivonne Lim, Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Lim ging met haar presentatie onder andere in op flexibele bouwvormen en het herindelen van ruimte, in het kader van de toekomstbestendigheid van vastgoed. De toenemende vraag naar flexibiliteit maakt dat woningen winkels kunnen worden en vice versa.

Als praktijkvoorbeeld  wordt onder andere het project de Reigers in Rotterdam aangehaald: 154 levensloopbestendige appartementen, waar een investering van 29,1 miljoen incl. btw is gemoeid. Het is een interessante belegging volgens Lim vanwege de langjarige huurovereenkomst met een stabiele zorgpartij. Daarnaast noemt zij het energielabel A, een gemiddelde GPR score van 7,5 en alternatieve aanwendbaarheid als sleutelwoorden.

Gezonde gebouwen

Het seminar werd afgesloten door Mirjam Roth van EGM adviseurs, met een verhaal over ‘Vormgeven van ambitie’. Vanuit haar expertise vertelde zij over gezonde gebouwen en de invloed op de mens en omgeving. Roth ziet voornamelijk kansen in flexibele bouwvormen met gemakkelijk aanpasbare gebouwfuncties, waarbij comfort van groot belang is.

In het verlengde van het advies van Lingg geeft zij de aanwezigen mee om te zorgen voor individueel regelbare ruimtes, waarbij wordt ingezet op domotica. “Duurzaamheid staat niet ver van de dagelijkse praktijk. Het gaat om een integrale benadering, waarbij een optimale duurzame ontwerpoplossing loont”, besluit Roth.

Deel dit artikel

permalink