Filmpje: interactieve duurzame speeltuin

Hogeschool Rotterdam reikte vorige week een Duurzaamheidsprijs uit aan Simon van Anken. Hij ontwierp een duurzame speeltuin.

Simon van Ankens ontwerp van een interactieve duurzame speeltuin laat zich het best omschrijven als ‘de speeltuin van de toekomst, door een geheel andere kijk op spelen’. De speeltuin die mechanisch met virtueel spelen combineert, verbindt zowel verschillende generaties (senioren en kinderen) als ook mensen met milieu. Het speelplezier moet leiden tot vitale mensen, meer sociale interactie en bewustwording van energieverbruik.

Materialen
In het ontwerp is gebruik gemaakt van duurzame recyclebare materialen zoals FSC hout, glas en thermisch verzinkt staal (volledig te recyclen door de scheiding van zink en staal). Dat past helemaal in de Rotterdamse aanpak. De gemeente ondertekende onlangs het FSC-convenant. Daarmee belooft de stad voor nieuwbouw en renovatie alleen FSC-gecertificeerd hout te gebruiken.

Zelfvoorzienend
De speeltuin van Van Anken is daarnaast geheel zelfvoorzienend qua energieverbruik, doordat de energie opgewekt wordt door de inspanning van de speler. De speelplaats is vandalismebestendig door een slimme productopbouw en kan hierdoor tevens goed worden onderhouden.

Afbeelding: Speeltuin in Blijdorp

Duurzame

Deel dit artikel

permalink