Zonder cement C2C-paleizen bouwen: Daas Baksteen
Gaat het slecht met de bouw? Niet met Daas Baksteen, uitvinder van de stapelbare ClickBrick. Zo schrijft P+.
Architecten zijn dol op deze steen waar geen grammetje cement voor nodig is. “Onze machines kunnen niet meer productie draaien dan we nu moeten maken”, zegt commercieel directeur Arie van Zadelhoff. “We draaien zelfs in een tweeploegendienst. Sinds de introductie hebben we al 300 projecten gerealiseerd. Plus de eerste twee in Engeland.”
Bijna C2C-gecertificeerd
En waarom kent de duurzaamheidswereld dit bedrijf met een wereldpatent uit Zeddam dan niet? Van Zadelhoff: “Wij komen uit een hoek van het land waar bescheidenheid een deugd is. Maar die publiciteit komt nog wel. De cementloze baksteen is bijna Cradle to Cradle gecertificeerd. Want zo’n muur breek je na 40 jaar weer net zo makkelijk af, dan je hem nu opzet. En dit jaar introduceren we ook nog een nieuwe steen, de DuEcoBrick. We laten dan zien dat we een steen kunnen bakken met 50 procent minder grondstoffen. En 50 procent minder transportkosten.”
Lego, maar dan anders
Hoe werkt dat, de ClickBrick? Van Zadelhoff: “Denk aan Lego, waar we nogal eens mee vergeleken worden. Maar in plaats van doppen plaatsen wij metalen clips in gleuven in de steen. Dat betekent dat wij na het bakken elke steen moeten kalibreren: eerst exact op maat maken, daarna gleuven inzagen. Die extra inspanning wordt later volledige goed gemaakt door de snelheid waarmee je gevels of muren opbouwt. De metselaar mag zijn troffel in de bus laten liggen. Er komt geen druppel water of mortel meer aan te pas.”
Maar zijn die muren dan wel stevig? “Voordat we de ClickBrick introduceerden, hebben we daar eerst twee universiteiten en TNO op gezet. De bouw gaat niet zo snel over op onbekende producten, wanneer er geen garanties zijn. Dit systeem is net zo stevig als een muur die met cement wordt neergezet.”
Weg witte waas
Hoe kwam directeur Daas op het idee? Van Zadelhoff: “Omdat we elke week op een bouwplaats wel een gesprekje hadden over de vraag wie verantwoordelijk was voor de witte waas op een stukje gemetselde muur. Lag dat aan de metselaar? Of lag dat aan de stenen? We werden dat zo beu dat we een systeem hebben bedacht waar helemaal geen cement meer aan te pas kwam. En daarna hebben we dus ook nooit meer klachten gehad over een witte waas. Dat de productie van cement ook nog eens verantwoordelijk is voor een behoorlijke uitstoot van CO2 speelde toen geen rol.”
Meer informatie: www.daas.nl
Meer informatie: P+