ABN AMRO Duurzame 50

De ABN AMRO Duurzame 50 is de jaarlijkse thermometer voor duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland. De lijst weerspiegelt wat er het afgelopen jaar is gebeurd op het gebied van duurzaamheid in de bouw- en vastgoedsector. Ieder jaar vraagt de vakjury zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen.

Wie zijn de koplopers, maken meters, zetten de agenda, werken samen en brengen creativiteit en vernieuwing in? Wie zijn die mensen die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de gebouwde omgeving ook echt duurzamer te maken? Nomineer je favoriet voor 2024 hier!

Jury Duurzame 50

Ieder jaar vraagt de vakjury zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. Wie maken meters, zetten de agenda en werken samen? Wie zijn die mensen die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de gebouwde omgeving ook echt duurzamer te maken? Wie zorgt er met een individuele inspanning voor dat de hele sector mee wil bewegen? Met andere woorden: wie is er écht groen?

De vakjury beoordeelt op vier criteria:

  1. Initiëren van duurzame projecten en realisatiekracht
  2. Impact
  3. Actieve kennisdeling en zichtbaarheid
  4. Bijdrage aan systeemverandering

Iedere genomineerde ontvangt voor deze onderdelen punten. Op basis van de puntenscore wordt de lijst, een top 50, samengesteld.

Nieuw in 2024: Bedenker, maker, doener

Traditiegetrouw worden voor de ranglijst de meest duurzame professionals gekozen. Ook de Young Professional award keert terug. Daarnaast worden er drie categorieën toegevoegd, om een bredere en actuelere weergave te geven van professionals die zich inzetten voor een duurzaam gebouwde omgeving en hierin het verschil maken:

  • De bedenker maakt beleid, ontwerpt, ontwikkelt, geeft opdrachten, advies en begeleiding
  • De maker produceert en levert concepten en producten
  • De doener installeert, bouwt en monteert

De winnaar van de Duurzame 50 komt ook uit één van deze categorieën en wint beide onderdelen.

De jury stelt een top 50 ranglijst samen en vanaf 17 oktober opent de publieksverkiezing op de longlist. Dit jaar is er nog iets nieuws: de winnaar van de publieksstemmen mag ook een award in ontvangst nemen! De uitreiking van de awards vindt plaats op de Klimaattop GO waar we alle koplopers op 6 november 2024 verwelkomen en er een onvergetelijke avond van maken.

Terugblik ABN AMRO Duurzame 50 - 2023

Je leest hier de complete lijst van de ABN AMRO Duurzame 50 van 2023.

Bekijk alle foto's

keyboard_arrow_up