Zonne-energie lonend zonder subsidie

De Stroomplantage wil een lans breken voor een andere beoordelingswijze voor investeringen in zonnepanelen.

Al jaren gaat het in de branche van zonne-energie over terugverdientijden. Wat is de terugverdientijd van het PV systeem, is een vraag die altijd aan bod komt. De vraag past in de manier waarop tegen investeringen aan wordt gekeken. Iedere euro kan maar een keer worden uitgegeven, dus zoekt geld de weg van de hoogste rendementen. Dat het lange termijn rendement dan wel eens ondergeschikt wordt gemaakt, is ook bekend.

Zonne-energie als stabiele bedrijfsfactor
Een voorbeeld van een beoordelingswijze die een heel andere kant laat zien van de investering; bij een bestaand bedrijfsgebouw met een plat beschikbaar dakoppervlak van 1500m2 kan 100kWp aan zonnepanelen geplaatst worden. Na aftrek van de Energie Investerings Aftrek (EIA) kan een dergelijk systeem voor € 200.000,- compleet geïnstalleerd worden. Uitgaande van de technische levensduur van 30 jaar en een specifieke energieopbrengst per kWp van 850 kWh, levert dat systeem over de gehele looptijd 2,55 mWh aan elektriciteit. Dat is per kWh dus 7,8 €cent.

Een investering nu van € 200.000,- zorgt er dus voor dat ik voor een periode van dertig jaar voorzien ben van 85.000 kWh aan 100% groene stroom per jaar tegen een prijs per kWh van 7,8 €cent. Dat biedt stabiliteit, maar zeker ook kansen. Wat betaalt u nu voor een kWh? Wat betaalde u 10 jaar geleden?

Het dak als asset
Kansen liggen er in de vele extra toepassingen die hierdoor tot de mogelijkheden gaan behoren. Belangrijk is het te redeneren vanuit de gedachte “het dak als asset”. Denk aan bedrijventerreinen waar energieconsumenten en energieproducenten gaan ontstaan. Het ene bedrijfsgebouw produceert elektriciteit, elektriciteit die vervolgens langjarig door andere bedrijven op het terrein wordt afgenomen.

Of denk aan de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden. Eigen plug-in hybrides die bij het bedrijf opgeladen worden door de opgewekte elektriciteit van het eigen PV systeem. Daarmee wordt de factor vervoerskosten ook stabieler. Toekomstmuziek? Wij denken van niet.

Interesse in de mogelijkheden
Deze berekening houdt geen rekening met invloeden zoals de kapitaalrente, inflatie of prijsveranderingen van elektriciteit. Het is een volledig zuivere, kale berekening. Maar als uitgangspunt is het wel belangrijk. Bedrijven kunnen er hun eigen financiële variabelen aan hangen.
Het maakt in ieder geval duidelijk dat zonne-energie in de bebouwde omgeving nu al lonend kan zijn zonder bijvoorbeeld de SDE subsidie. Dat zonne-energie kansen biedt, aan individuele bedrijven, aan Nederland door een hoogwaardige technologische sector op te bouwen en natuurlijk aan een betere leefomgeving.

Interesse om hier eens verder over van gedachten te wisselen. De Stroomplantage adviseert uw bedrijf graag over de mogelijkheden. Kijk op www.destroomplantage.nl.

Deel dit artikel

permalink