Feiten en fabels over aanscherping EPC

Nog een kleine maand te gaan, en dan is het zo ver: de EPC voor nieuwbouwwoningen gaat van 0,8 naar 0,6.

Wat de aanscherping van de EPC precies gaat betekenen voor de bouwpraktijk, is nog niet altijd voor alle betrokken partijen helemaal duidelijk. Daarom schreef Agentschap NL de factsheet 'Feiten en fabels over aanscherping EPC' die antwoord geeft op veel voorkomende vragen. 

De informatie voor de factsheet is afkomstig van twee onderzoeken die het voormalige ministerie van VROM en Agentschap NL lieten uitvoeren. Het eerste onderzoek richtte zich onder meer op de effecten van de eerdere verlaging van de EPC vier jaar geleden. Ook toen moest de markt erg wennen aan de aanscherping van de EPC voor nieuwbouwwoningen van 1,0 naar 0,8. Enkele brancheorganisaties verzetten zich en het leidde zelfs tot Kamervragen. Het ministerie heeft daarom een evaluatieonderzoek uit laten voeren door ECN/RIGO met als doel van '2006' te leren.

Leren van 2006
ECN/RIGO hield de evaluatiestudie onder projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, architecten, adviesbureaus, bouwers, installateurs en gemeenten. Verder ontvingen 2.300 bewoners een enquête en zijn 1.100 bouwdossiers geraadpleegd.

De belangrijkste conclusies.
- Ondanks het verzet bij de aanscherping in 2006, is de EPC van 0,8 een geaccepteerd onderdeel van de dagelijkse bouwpraktijk.
- De EPC van 0,8 had in de praktijk een besparing van 8% op het gasgebruik in woningen tot gevolg. Vooraf was een besparing van 23% berekend.
- De EPC-eis kan met diverse maatregelenpakketten gehaald worden. Vooral het installatieconcept is bepalend voor de kosten.
- Er bestaat geen direct verband tussen gezondheidsaspecten en de EPC-aanscherping  

Aanscherpingsstudie
In het tweede onderzoek, een zogenoemde aanscherpingsstudie, onderzocht DGMR/Techniplan hoe, en met welke maatregelpakketten, je aan de EPC-eis van 0,6 kunt voldoen. Op basis van zowel de praktijk als de theorie is onderzoek verricht naar de effecten op onder andere het binnenmilieu, de gerealiseerde energie- en CO2-besparing, de uitvoeringspraktijk in relatie tot de EPC en de investeringskosten.

Belangrijkste conclusie is dat met de huidige installaties de aangescherpte eis gehaald kan worden. Er zullen echter vaker nieuwe technieken (zonneboilers/pv/douche-warmteterugwinning) naast beproefde technieken (HR-ketels/warmtepompen) gebruikt moeten worden om aan de aangescherpte EPC-eis te voldoen.

Meer informatie: Aanscherping EPC

Deel dit artikel

permalink