Out of the box (serie II, deel 5) Fijn Milieutechnische Levensduur

Dit is deel 5 over de Fijn Milieutechnische levensduur in de zesdelige serie isochroniteit. Deze is geschreven door bouweconoom Hans Hidden. Met de reeks van zes artikelen wil hij het begrip 'duurzaam vastgoed' verbreden.

Hier gaat het om de houdbaarheidsdatum van het fijn milieutechnische totaallabel of van de daarbij behorende totale indexscore. Fijn kan staan voor gedetailleerd en voor wetenschappelijk onderbouwd.

Zelf zou ik het fijn milieutechnische totaallabel opsplitsen naar de milieu-index van gebouw, locatie en gebruiker waarbij gelet kan worden op het managementproces en het onderscheid in privaat en publiek. Een label met een milieu-index kan gelden voor nieuwbouw en/of voor bestaande bouw.

Duurzame toekomst
 De milieu-index geeft aan hoe groot de totale milieubelasting is tijdens de bouw, de exploitatie en de sloop. Als het goed is let men bij het bepalen van de milieubelasting op de mate van het voorkomen van een aantal niet te prefereren situaties zodat er tevens een duurzame toekomst wordt gegarandeerd voor de komende generaties.

Een milieu-index heeft een peildatum waarop de score 100 is. Waarderen berust op vergelijken. 

Ongeschreven norm
Een milieu- indexscore ontstaat door gebruik te maken van een checklist met bepaalde modules. Het aantal modules en het gewicht van iedere module hangt vaak af van wat verplicht is gesteld en/of van wat ongeschreven norm is.

Wat ongeschreven norm is valt op te maken uit de discussie over wat maatschappelijk verantwoord ondernemen is.

Te min
De fijn milieutechnische levensduur van een vastgoedproject eindigt wanneer het fijn milieutechnische totaallabel of de daarbij behorende totale indexscore voor het eerst te min bevonden wordt; er treedt in het totaal tijdens de bouw, de exploitatie en de sloop een hogere milieubelasting op dan verantwoord wordt geacht.

Deze waardering is mede afhankelijk van wat verplicht wordt gesteld en/of van wat ongeschreven norm is.

N.B.: Gedurende elke levensduur stelt de juridische eigenaar, belegger, financier een eis aan het interne rendement.

Meer informatie: Out of the Box Deel 1
Meer informatie: Out of the Box Deel 2
Meer informatie: Out of the Box Deel 3
Meer informatie: Out of the Box Deel 4

Deel dit artikel

permalink