Almere Hout Noord geen 'Excellent Gebied' meer

Almere Hout Noord is op eigen verzoek géén Excellent Gebied meer. De gemeente en woningcorporatie Ymere denken dat kopers en huurders de eventuele meerkosten van de energiebesparende / duurzame maatregelen niet willen of kunnen dragen.

Tijdens het ontwikkelingstraject in de eerste fase is duidelijk geworden dat de extra investeringen die nodig zijn voor het behalen van een EPC-waarde van 0,4, kunnen leiden tot een hogere financiële bijdrage van toekomstige kopers en huurders.

In Almere beschikken potentiële kopers echter over een zeer ruime keuze in kavels, koop- en huurwoningen, in diverse delen van de stad. Ook de verslechterde marktomstandigheden spelen een rol in de beslissing van het college.

4200 woningen
Gemeente Almere meldde het nieuwbouwproject Almere Hout-Noord in 2010 aan voor het project Excellente Gebieden. Hout Noord wordt ontwikkeld door de gemeente Almere en woningbouwcorporatie Ymere.

Het betreft een woningbouwprogramma van ruim 4200 woningen, waarvan 70% in samenwerking met Ymere wordt ontwikkeld en 30% voor de particuliere markt beschikbaar is in de vorm van kavels.

Duurzame ambities overeind
Almere hecht er aan te benadrukken dat de gemeente en Ymere de duurzaamheidambities niet los laten. Ymere zal voor zowel de koop- als huurwoningen (circa 2.900 woningen) een aantal extra duurzaamheidmaatregelen uitvoeren, waarmee weliswaar geen EPC van 0,4 bereikt wordt, maar wel een aantoonbaar lagere waarde dan de huidige wettelijke eis van 0,6.

De gemeente stimuleert de kavelkopers op haar beurt door specifieke duurzaamheidadviezen te verstrekken tijdens de bouwontwikkeling. Almere zal waar mogelijk ook blijven participeren in het Kennis en Leertraject Excellente Gebieden. Zij benadrukken het belang van onderlinge kennisdeling tussen  innovatieve partijen in de bouw.

Bron: Agentschap NL

Deel dit artikel

permalink