I&M Handreiking Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl verschijnt

In opdracht van het Ministerie van I&M heeft Fakton een handreiking geschreven over de principes en uitwerkingen voor innovatie in gebiedsontwikkeling.

Op woensdag 6 juni om 16.15 uur wordt de handreiking door Henk Ovink, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij het ministerie van I&M, overhandigd aan Tjeerd Talsma, gedeputeerde Ruimtelijke inrichting en Milieu van de provincie Noord-Holland op de PROVADA stand van deze provincie (RAI hal 11-22). Voorafgaand hieraan vond op dinsdag 5 juni op de stand van de Provincie Noord-Holland al een ronde tafel bijeenkomst plaats. Gedeputeerde Talsma en betrokkenen bij de gebiedsontwikkelingen Nieuwe Hembrug en Crailo discussieerden onder leiding van de auteur van de handreiking, Gert-Joost Peek, over de toepassing van de handreikingen.

De nieuwe werkwijze die in de handreiking wordt geschetst, hanteert verdienmodellen waar vastgoedontwikkeling is gekoppeld aan het gebruik en de stromen die nodig zijn voor dat gebruik. Deze stromen omvatten allerlei nutsvoorzieningen: energie, afval, data, water en mobiliteit. De driepoot waar deze nieuwe aanpak op rust, is geschikt om de actuele problemen te weerstaan.

 

Vraag van de eindgebruiker

Gebiedsontwikkeling 3.0 gaat om werken vanuit de vraag van de eindgebruiker; duurzaamheid nemen als uitgangspunt en transformatie van het bestaande vastgoed in plaats van nieuwbouw en uitbreiding. Het grijpt ook in op de bestaande samenwerking. Enerzijds door partijen van de stromen te introduceren, anderzijds door gebruikers en eigenaren bij het ontwikkelproces te betrekken. Ook zijn er nieuwe verdienmodellen nodig. Het gaat immers niet alleen om grond en opstallen (grondexploitatie), maar ook om beheer en stromen.

Er worden drie nieuwe verdienmodellen geschetst: prestatiecontracten, fondsvorming en coöperaties / (collectief) particulier opdrachtgeverschap.

 

Medewerking van groot aantal partijen

De handreiking kwam tot stand met medewerking van een groot aantal partijen van de stromen, zoals General Electric, ENECO, Honeywell, Aardwarmte Den Haag, Van Gansewinkel Groep, IBM en Facilicom. Bijeenkomsten werden gefaciliteerd door Rotterdam Stadshavens en de A4 Zone-West.

 

Na de presentatie op woensdag 6 juni zal een PDF van de handreiking beschikbaar zijn als download op de site van het ministerie. Boekjes voor belangstellenden zijn eveneens verkrijgbaar op de Fakton PROVADA-stand (RAI hal 11-43).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Fakton

Links