Eerste C2C-woning van Nederland gerealiseerd

Het allereerste Cradle-to-Cradle huis van Nederland staat in Lansingerland, ten noorden van Rotterdam. Het pand is gebouwd met C2C-materialen, wekt eigen energie op en kan volledig gerecycled worden. De woning is volledig opgezet volgens de principes van C2C en het project is een initiatief van Jouke Post en Petra Reijnhoudt. Met een score van 89% C2C bouwen blijft de uitdaging nog steeds liggen om te komen tot 100%...

De opvatting Cradle-to-Cradle stelt het gebruik van gifvrije materialen en hernieuwbare energie als zon en wind centraal en staat aan de basis van het woningontwerp. Dit ontwerp komt van de hand van XXarchitecten en Arconiko architecten. Deze partijen hebben samen met C2Clabxx alle aspecten van de methodiek bestudeerd en toegepast in deze woning.

Energieverbruik
Door de juiste ontwerpopzet en isolatie met driedubbel glas wordt het energieverbruik aanzienlijk gereduceerd, zonder dat er techniek of veel installaties aan te pas komen. De resterende benodigde energie wordt opgewekt met behulp van de zon en warmte uit de bodem.

Uitstekende score
Door een goede afstemming met de omgeving, gecertificeerde materialen en duurzame opwekking van energie wordt een score van 89 procent C2C bouwen behaald. Dit werd berekend met behulp van de C2C-tool van het bureau C2Clabxx, ontwikkeld aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Toekomst
De eerste C2C-woning van Nederland krijgt nu een vervolg. In Berkel en Rodenrijs wordt met collectief particulier opdrachtgeverschap een hele wijk gebouwd gebaseerd op de principes van Cradle-to-Cradle, zodat nog veel grotere duurzame voordelen te behalen zijn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de officiële website Duurzaam Wonen in Berkel.

Deel dit artikel

permalink