Bouwmaterialenfabrikant geheel over op Cradle to Cradle

Na een grondig en onafhankelijk inventarisatieproces is een Zeeuwse bouwmaterialenfabrikant geheel over Cradle to Cradle. Het certificaat is afgegeven voor alle producten in het assortiment, waaronder composieten dorpels, vensterbanken en muurafdekkers.

Om aan de C2C-standaard voor productcertificering te voldoen, moesten de materialen van fabrikant Holonite voldoen aan hoge kwaliteitseisen binnen vijf kernthema’s: veilig en gezond materiaalgebruik, hergebruik van materialen, toepassing van hernieuwbare energie, waterkwaliteit en sociale aspecten.

Belang van duurzaamheid
Paul Konings, directeur van Holonite, koppelt het behalen van de certificering aan het toenemende belang van duurzaamheid in de bouw: “Een paar weken geleden was ik bij een potentiële klant in Duitsland. We hadden het nog niet eens over de prijs of de techniek van het product gehad of hij begon over de duurzaamheid van het materiaal en of het gerecycled kan worden. Dat vond ik erg opvallend.”

In Nederland en België worden volgens Konings steeds meer gebouwen neergezet vanuit de Cradle to Cradle gedachte, iets dat volgens hem leidt tot specifieke aanvragen voor gecertificeerd materiaal. “Door onze Cradle to Cradle-gecertificeerde producten weten mensen ons te vinden. Ook spreekt Cradle to Cradle onze werknemers en leveranciers aan. Mensen pikken het op, denken mee, en er wordt gewoon extra energie in gestoken - dat is heel positief. Zeker als je dan concreet een certificaat haalt, is dat echt een mijlpaal."

Onderscheidend vermogen
Konings noemt onderscheidend vermogen voor een organisatie een belangrijke pijler: “De concurrentie in de bouw is hevig en we moeten ons op alle mogelijke fronten onderscheiden om onze concurrentiekracht te vergroten. Er bestaan heel veel ecolabels en zonder daar een oordeel over te vellen… wij hebben iets nodig dat als internationaal paspoort kan fungeren. Dan kom je al snel uit op Cradle to Cradle productcertificering."

Uitgifte certificaat
Het certificaat werd uitgegeven door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute, een onafhankelijk instituut. Dit instituut, onder leiding van een onafhankelijke raad van bestuur, fungeert als beheerder van de standaard Cradle to Cradle productcertificering.

Foto: Paul Konings (Directeur Holonite) neemt certificaat in ontvangst van Sanne van den Dungen (Epea) op de achtergrond Frans Beckers (Epea) en Roland de Hullu (Holonite).

Deel dit artikel

permalink