Search nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Onlangs is Search toegetreden als partner van het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Michel Baars, bedrijfsdirecteur van Search Ingenieursbureau, zet in een interview de missie en visie van zijn organisatie uiteen. 

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
Search is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau, laboratorium en opleidingsinstituut. We adviseren onder andere over duurzame herontwikkeling en in bouw-, sloop-, en renovatieprojecten. Dat doen we door feiten over het gebouw – van bouwkwaliteit, energie, grondstoffen tot asbest en veiligheid – te verzamelen. Op basis van die informatie adviseren en ondersteunen we bij de uitvoering van projecten.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
We werken samen met onze klanten om hun gebouwen en organisaties te verduurzamen. Dat is waar wij de meeste impact hebben. Daarnaast vinden we het delen van kennis enorm belangrijk: bijvoorbeeld door kennissessies bij klanten te organiseren en deel te nemen aan initiatieven als Rotterdam Cirkelstad, alsook door het uitgeven van boeken als De Upcycle van Cradle to Cradle-pioniers Michael Braungart en William McDonough.

Naar welke duurzame diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
‘Nu nieuwbouw nagenoeg stil ligt, kijken investeerders en eigenaren vooral naar de kansen van bestaand vastgoed. De meeste vraagstukken waar onze klanten een oplossing voor zoeken, gaan over het verduurzamen van bestaande gebouwen. En als dat niet kan of de beste oplossing is, gaat het om duurzaam slopen om ruimte te maken voor nieuwe initiatieven.

Welk uitgevoerd project of welke geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
Het “meest duurzaam”, dat is altijd maar net hoe je het bekijkt. Waar het om gaat is dat je met gebouweigenaren kijkt naar een manier om integraal te verduurzamen. Door rekening te houden met en door na te denken over de verschillende aspecten van een gebouw, de omgeving en de gebruiker. De impact is dan groter dan wanneer je dit eendimensionaal aanpakt.

Een goed voorbeeld daarvan is het speciale energielabel dat we voor de utiliteitsbouw ontwikkelden. Dit duolabel geeft een volledig beeld van de energieprestatie, plus een advies voor verhuurder én huurder. Het gaat niet alleen om de technische kant, maar ook om het aansluiten bij de omgeving.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd?
Kennisdeling is een vaste pijler in ons denken. Dit partnerschap draait dan ook om de uitwisseling van informatie en inspiratie over de gebouwde omgeving. Duurzaam Gebouwd is een sterk platform om kennis te delen, een klankbord om nieuwe ideeën te toetsen en heeft een uitgebreid netwerk. Een goede match, dus.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
De bouw is rijp om de overstap te maken van lineair naar circulair denken. Om beter aan te sluiten bij de wensen van de omgeving en als antwoord op de toenemende schaarste aan grondstoffen. Dat kan door bij het ontwerp rekening te houden met de vraag hoe we het straks demonteren. Daarnaast liggen er voldoende kansen in het vastgoed dat we nu renoveren, transformeren of slopen. Zo coördineren in Rotterdam een aantal bedrijven hun activiteiten om op regionaal niveau een kringloop te vormen. Rotterdam Cirkelstad probeert de bouw-, renovatie-, en sloopagenda in de regio op elkaar af te stemmen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Search