'De Rotterdam is een icoon voor onze stad'

Het grootste multifunctionele gebouw van Nederland 'De Rotterdam' is opgeleverd. Binnen 4 jaar is het pand gebouwd en begin 2014 nemen bewoners hun intrek in wat de 'verticale stad' wordt genoemd. Met gemiddeld zo’n 5.000 mensen die in het gebouw verblijven wordt dit het dichtst bebouwde stuk grond ook het dichtst bevolkte stukje Nederland.

De Rotterdam is een ontwikkeling van De Rotterdam C.V., een joint venture van OVG Projectontwikkeling uit Rotterdam en MAB Development uit Den Haag. Het ontwerp van De Rotterdam is van OMA en omvat 60.000 vierkante meter kantoor, ongeveer 1.500 vierkante meter horeca, een viersterren lifestyle-hotel en diverse andere voorzieningen.

Royal HaskoningDHV was hoofdconstructeur van De Rotterdam. De constructie bestaat uit in het werk gestort (hoge sterkte) beton, gestabiliseerd door een combinatie van kernen, outriggers, vakwerken en vloer-kolom raamwerken. Het constructief ontwerp wordt vooral gekenmerkt door de beheersing van de zettingen (onder andere door toepassing van vijzeltechnieken) die optreden ten gevolge van hoogbouw op de relatief slappe Rotterdamse grond.

Hamit Karakus, Wethouder Wonen, Stedelijke Economie, Vastgoed en Ruimtelijke Ordening en projectwethouder Zuid: "De Rotterdam is een geweldig gebouw waarmee onze stad zich nog steviger op de kaart zet als architectuurstad. Dit is een icoon voor onze stad. Daarnaast versterkt het ook de verbinding met het stadscentrum. Een ontwikkeling die is ingezet met de bouw van de Erasmusbrug en de Kop van Zuid. De Rotterdam trekt mensen letterlijk over de brug naar het zuidelijk stadsdeel."

Betrokken partijen
Om een project van dergelijke omvang te realiseren hebben diverse partijen hun kennis en kunde ingezet. Zo is FGH Bank is financier van dit project en in totaal zijn er 7 verschillende aannemers betrokken geweest bij de realisatie van De Rotterdam: Züblin Nederland (bouwkundig), Roodenburgh Installatie Bedrijf (installaties), TGM en Scheldebouw (gevel), Kone (liften), Eneco (warmte/koude installatie) en SBB (afbouw hotel).

Duurzaamheid
Ontwikkelaars MAB Development en OVG Projectontwikkeling hebben met Eneco een overeenkomst gesloten voor de levering van een integrale duurzame energieoplossing voor 'De Rotterdam'. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheden die de locatie biedt; Maaswaterkoeling, verwarming en warm water uit het lokale warmtenet. Duurzame elektriciteit wordt ter plaatse geproduceerd door een bio- warmtekrachtkoppeling.

Overige maatregelen
Overige duurzaamheidsmaatregelen in het gebouw zijn onder meer: de voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoge dichtheid, ofwel de Floor Space Index (FSI) van 32, energiezuinige verlichting, automatische daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie, energiezuinige liften met energie teruglevering, toepassing van duurzaam hout, waterbesparende kranen en reservoirs. Ook tijdens de huidige fase van realisatie zijn uiteenlopende maatregelen van kracht, onder meer: aanvoer materiaal over het water en een ‘just-in-time’ systeem voor de aanvoer over land.

Expertise
Mischa Molsbergen, Projectdirecteur De Rotterdam C.V. over de realisatie en de expertise van de betrokken partijen: ‘Dit is echt een on-Nederlandse, unieke prestatie die mede te danken is aan de professionaliteit en trots van alle partijen die betrokken zijn geweest bij de realisatie van dit project. Behalve dat De Rotterdam een prachtig nieuw icoon van de stad is geldt voor alles aan dit gebouw de overtreffende trap.”

Molsbergen noemt wat cijfers om dit te onderbouwen: “Dit is een gebouw met ruim 7.500 ruimtes, gebaseerd op zo’n 40.000 bouwtekeningen en met dagelijks soms wel 800 werklieden tegelijk op de werkvloer. Als ontwikkelaars dragen we dan ook met trots dit gebouw over aan de stad en de  nieuwe gebruikers en hebben alle vertrouwen in het succesvol functioneren van deze verticale stad.’

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door EDGE Technologies