De P van …

De bouwsector is de mens als waarde ontwikkelaar uit het oog verloren. Het nieuwe bouwen is natuurlijk meer dan duurzame materialen, flexibele delen en levensduurdenken. De productiefactor arbeid moet plaats maken voor de factor mens.

Bedrijven zijn nog te veel gefocust op een benadering vanuit hun eigen interne organisatie, gedwongen partnerships, bouwvolume en kosten. Je zou kunnen zeggen: “niet  vreemd gezien de overlevingsstand waarin de meeste bedrijven staan”. Toch is het vreemd omdat deze manier van werken uiteindelijk geen toekomst heeft. Mensen maken het verschil - niet de structuren en procedures – in en buiten een bedrijf wordt vaak gezegd. Oude economische theorieën noemen mensen die in dienst zijn van een organisatie, werknemers.

Werknemers worden al honderden jaren verleid om in de pas te lopen en geïndoctrineerd om geen fouten te maken. Werknemers leren zich aan te passen, volgen aanwijzingen op en laten hun inspanning omzetten in een maandsalaris. We kennen een schoolsysteem waarbij werknemers het productiesysteem aanleren. Maar leren gehoorzamen en het volgen van procedures prikkelen niet of nauwelijks de creativiteit.

Middelmaat blijft middelmaat
Als je leert hoe je een van die werknemers kunt worden – door goed op te letten op school, aanwijzingen te volgen, op tijd te komen en goed je best te doen – dan wordt er goed voor je gezorgd. Je hoeft niet geweldig te zijn en je hoeft ook geen grote risico’s te nemen. Gewoon zonder ambitie onderdeel zijn van het systeem en productie draaien. Trainingen, bijscholing en coaching zorgen alleen maar voor nog meer middelmaat. Negen van de tien keer zetten organisaties het in om de ontwikkelpunten op te krikken in plaats de talenten geweldig te maken. De middelmaat blijft de middelmaat en wordt onvoldoende geprikkeld in creatieve, ondernemende en in dromende zin.

Gelukkig trekken bedrijven tegenwoordig steeds vaker personen (in dienst of ZP-ers) aan die het verschil willen maken en nemen afscheid van anderen. Deze mensen maken het verschil door waarde toe te voegen, ze veranderen gedrag, schoppen tegen de gevestigde orde aan, bedenken nieuwe invalshoeken en benoemen opmerkelijke conclusies. Als het management talentvolle mensen aantrekt en weet uit te dagen om dromen te realiseren, dan neemt het concurrentievoordeel voor het bedrijf aanzienlijk toe.

Het concurrentievoordeel dat de markt vraagt is een volwassen persoon die midden in het leven staat. Iemand met passie en energie, die in staat is zaken te doorgronden en die de juiste prioriteiten stelt. Deze persoon is vitaal bij veranderingen en gefocust in tijden van verwarring. De winnaars van morgen zijn organisaties die menselijker en opvallender worden en directer in contact staan met de klant.

‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’, schreef de Vlaamse schrijver Willem Elsschot. Als je zingeving zo sterk is om deze droom te willen realiseren en dit te delen met de buitenwereld, dan neemt de kans toe dat je droom ook wordt gerealiseerd.

Eigenwijs
De bouwsector van het ‘nieuwe bouwen’ heeft eigenwijze mensen nodig. Mensen die zich focussen op het ontdekken, zichtbaar maken en versterken van zijn of haar talenten en onderscheidende waarde om meer energie, plezier en succes duurzame activiteiten te realiseren. Gepassioneerde vrije denkers en vernieuwers die hun nek uitsteken als zij vinden dat er iets moet gebeuren. Professionals die gemeenschappelijke dromen hebben, dromen over de toekomst van een duurzame gebouwde omgeving.

Het is van vitaal belang om bedrijven te transformeren naar organisaties waarin creativiteit, ondernemerschap, vakmanschap en diversiteit centraal staan en Human Resource Management is omgedoopt tot Human Value Development. Laten we samen bouwen en het nieuwe bouwen aan People, Planet en … Pleasure!

BOO|s|T Business Innovation
Menno Lammers --- Business Innovator | Chief Inspiration Officer
Fotografie: Gregory Freni

Eerder verscheen deze visie-post van Menno Lammers in het e-zine van Building Holland 2014. Deze is terug te lezen op de officiële website van Building Holland.

Deel dit artikel

permalink